Foto: Printscreen NOVA S

Gostujući u jutorošnjom emisiji „Probudi se“, pulmolog Dejan Žujović objasnio je kakvi su simptomi duže izloženosti zagađenom vazduhu.

„Simptomi sa akutni i hronični. Akutni su pogoršanje kod naših pacijenata koji imaju astmu ili hroničnu bolest pluća. Oni će dolaziti češće kod mene u ustanovu zbog gušenja, nedostatka daha, kašlja, iskašljavanja. Ali imate onaj još opasniji simptomi – to su hronični. Recimo, stanovnici Bora, to je studija Batuta dokazala, imaju 20 odsto veću šansu da dobiju karcinom pluća. Imate loš uticaj na decu, češću pojavu astme, češću pojavu hroničnih bolesti pluća“, rekao je on.

Pročitajte još...

Žujović je rekao da je teško zaštiti se u ovakvoj situaciju zbog stila života.

„Vi morate da izađete na posao, odvedete dete u vrtići, da izađete napolje. Drago mi je da građani sve više obraćaju pažnju na ovaj problem i iskazuju nezadovoljstvo zbog ovakve situacije kod nas. Mislim da je to najbolji mogući put“, podvlači Žujović.

Na pitanje kako da se ponašaju osobe koje su preležale kovid, u situaciji kad je vazduh zagađen, Žujović je kazao da oni moraju da uzimaju antioksidante.

“Oni treba da nose maske, ne samo zbog zaraze, već zbog zagađenja. Tu pričamo o maskama kao što su N95”, navodi on.

Podsetimo, Beograd je od jutros na sedmom mestu po zagađenosti vazduh na svetu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare