Žedan si i jednostavno popiješ vode. Deluje prirodno i logično, ali ispostavlja se da mnogi od nas prosto ne piju vodu kako treba. Treba li vodu piti na prazan stomak i koliko, šta se desi ako se previše nalijemo vodom tokom obroka, priča prim. dr Petar Borović.
„Beba kad dođe na svet ima oko 72 odsto vode u telu. To se smatra optimalnim za funkcije organizma. Nažalost, prema različitim istraživanjima, u našoj zemlji samo 10-12 odsto ljudi održava taj dobar procenat. Kod ostalih taj procenat je 60, čak ekstremno i 49 odsto. I onda se ljudi čude zašto im zdravlje nije u redu“, upozorava prim. dr Petar Borović.
I sada je malo jasnije da mnogi od nas zapravo ne znaju da piju vodu, odnosno ne unose je kako bi trebalo. A to je izuzetno važno, posebno u ovim danima kada su ogromne vrućine, pa se znojimo više nego inače i tako gubimo tečnost.
Doktor priča i kad je najvažnije piti vodu.
„Idealno je vodu piti čim se probudimo. Naime, najviše srčanih i moždanih udara dešava se u ranim jutarnjim časovima jer je krv tada najgušća. Srce teško pumpa tu krv i zato je idealno odmah popiti vode, ali ne naglo. Prvim gutljajem isperite mali usta i onda pijte lagano dve čaše, dok se spremate za novi dan.“
Doktor kaže da je to neizmerno važno i jer organizam tokom noći gubi vodu, te je treba nadoknaditi da bi funkcionisao kako treba.
„Greška je što mnogi dan počinju kafom umesto vodom jer jedna šoljica kafe istera iz organizma sedam puta više tečnosti nego što smo uneli. A organizam traži vodu, pa se tkiva isušuju, počinju promene na krvnim sudovima.“
Naš sagovornik napominje i da voda koju pijemo ne treba da bude ni previše hladna ni topla.
„Da bismo se rahladili po ovim vrućinama, voda treba da ima 16 do 18 stepeni. Tako ćemo se rashladiti, a nećemo napraviti grešku koju prave gurmani, ljudi koji vole alkohol. Oni, recimo, vole da se čaša orosi, što znači da je temperatura piva dva do četiri stepena. A temperatura tela je 37 stepeni. Oni imaju utisak da su uneli nešto osvežavajuće, ali to može da ošteti želudac zbog velike temperaturne razlike.“
Doktor Borović priča i koliko vode je optimalno piti.
„Posle one dve čaše vode ujutru, i sredinom dana treba popiti još dve čaše, i to minut, dva pre ručka, i predveče, recimo, još jednu. Tako ćete najbolje ublažiti žeđ.“
Po potrebi, logično, treba piti još vode, posebno ako se više znojimo, ali doktor kaže da je važno paziti kad da to ne činimo.
„Da ne bismo dobili letnju dijareju, treba da vodimo računa o tome kad pijemo vodu, a to ima veze i sa onim što jedemo. Naime, ako voće i povrće koje kupimo ne operemo dobro, srećom, želudačna kiselina će pobiti parazite. Ali ako u toku jela pijemo vodu ili bilo šta drugo, želudačna kiselina se razblaži, pa ne deluje na bakterije kako treba. One onda prođu u creva, gde im je idealno za razmnožavanje, i eto dijareje.“
Zato doktor naglašava da je izuzetno važno ne piti vodu tokom obroka, ali ni odmah posle da bi se izbegli mnogi problemi.
„Nije pametno ništa piti ni dok se želudac posle obroka ne isprazni sasvim jer voda posle hrane zaustavlja varenje. Ljudima koji piju previše vode, posebno posle jela, poremeti se varenje, sve se bućka u stomaku, počinje nervoza i podrigivanje i brojni gastroenterološki problemi. A ako pijemo vodu pre jela, ona je u stomaku 20 do 30 sekundi, spere stomak i pripremi ga za hranu.“
I kad je onda optimalno piti jelu posle obroka?
„Zavisi od onoga što ste jeli, npr, jabuka se vari 18 minuta, a meso i do četiri sata“, napominje doktor Borović.
Prim. dr Petar Borović priča i kako da znamo da li unosimo dovoljno vode.
„Ako je mokraća obezbojena, tj. svetložuta, to je znak da unosimo dovoljno vode. Ona je tamnije žuta ujutru kad ustanemo jer tokom noći telo potroši vodu i zato je i važno ujutru je nadoknaditi. Dakle, ako je mokraća tamnije žuta, jedan od uzroka je nedovoljan unos vode, a kada se izbistri, znači da smo popravili unos. Pritom, dovoljno vode ženama je prevencija od upale bešike i peska jer se tako ispiraju mokraćni kanali, a ujedno se preduprede i mnogi drugi zdravstveni problemi“, zaključuje doktor Borović.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
BONUS VIDEO: Kako se rashladiti