Pojavila se virusna upala pluća smrtonosnija od korone

Zdravlje 10. jul. 202011:53
Podeli:
Kazahstan; Foto: Ruslan PRYANIKOV / AFP / Profimedia

Kinesko predstavništvo u Kazahstanu upozorilo je svoje građane u toj zemlji da budu oprezni zbog izbijanja virusne upale pluća, koja se čini još smrtonosnijom od koronavirusa.

Zbog te upale pluća i koronavirusa u isto vreme, diplomate su zdravstveno stanje u Kazahstanu opisali kao vrlo loše. Od početka godine su u toj zemlji od upale pluća umrle 1772 sobe. Samo u junu je bilo 628 smrti, uključujući i kineske državljane, stoji u saopštenju na sajtu kineskog predstavništva uz napomenu: „Stopa smrtnosti od ove bolesti je mnogo viša nego stopa smrtnosti od koronavirusne upale pluća“.

Kazahstansko ministarstvo zdravlja i druge naučne institucija sprovele su komparativnu studiju virusne upale pluća i kovida-19, ali još nema konačnih rezultata, piše Jutarnji list.

Pročitajte još:

Građanima je poručeno da preduzmu iste mere opreza kao i kod koronavirusa – da ne napuštaju domove ako za to nema preke potrebe, da izbjegavaju gužve, nose zaštitne maske za lice, često peru ruke i potraže lekarsku pomoć u slučaju bilo kakvih simptoma.

Russia Today javlja da je kazahstansko ministarstvo zdravstva saopštilo da je između 29. juna i 5. jula zabeleženo više od 32.000 slučajeva upale pluća i više od 9.400 slučajeva kovida-19. U tom periodu je od upale pluća umrla 451 osoba, dok je preminulo 76 bolesnika s koronavirusom.

Stručnjaci upozoravaju da se stopa smrtnosti od upale pluća u Kazahstanu u junu ove godine povećala čak četiri puta u odnosu na prošlu. Mnogim obolelim od upale pluća nije dijagnostifikovan i kovid-19. Međutim, to bi moglo da se objasni i činjenicom da su testovi na koronavirus često neprecizni.

Pročitajte još:

Predsednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev rekao je da se ta zemlja bori s drugim talasom koronavirusa, zajedno s velikim problemima zbog slučajeva upale pluća. Donesena je odluka da će svi pacijenti s upalom pluća dobiti jednak tretman kao i oni koji boluju od koronavirusa.

Porast slučajeva upala pluća u Kazahstanu velik je izazov za tamošnji zdravstveni sistem, koji se suočava s nedovoljnim brojem bolničkih kreveta, medicinskog osoblja, lekova i opreme za testitanje. Vlada je smenila ministra zdravstva, koji je i sam oboleo od upale pluća.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar