Podeli:
Mozak
Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Pojavilo se upozorenje da koronavirus ostavlja užasne posledice na mozgu, i to kod osoba koje imaju blaže simptome infekcije.

Juče je objavljena neurološka studija koja je sprovedena nad više od 40 pacijenata zaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji. Ti pacijenti su imali komplikacije koje su se kretale od upale mozga i delirijuma do oštećenja živaca i moždanog udara.

U nekim slučajevima neurološki problem bio je prvi i glavni simptom kod pacijenta, prenosi Index.

Britanski stručnjaci su u toku prvog talasa koronavirusa primetili porast opasnog stanja kod pacijenata koje se zove akutni diseminirani encefalomijelitis (ADEM). To je retka upalna demijelinizirajuća bolest živčanog sistema.

Na UCL-ovom Institutu za neurologiju, primećeno je kako su se slučajevi ADEM-a povećali s jednog mesečno pre pandemije na dva ili tri nedeljno u aprilu i maju. Jedna 59-godišnja žena umrla je od komplikacija, piše Gardijan.

Desetak pacijenata imalo je upalu središnjeg živčanog sistema, 10 je imalo bolest mozga s delirijumom ili psihozom, osam je imalo moždane udare, a dodatnih osam je imalo lošu funkciju perifernih živaca, najčešće dijagnostikovanu kao Gulen-Bareov sindrom, odnosno imunološku reakciju koja napada živce i uzrokuje paralizu, a koja je fatalna u 5% slučajeva.

“Primetili smo da covid-19 utiče na mozak različito od drugih virusa”, rekao je neurolog Majkl Zandi, jedan od autora istraživanja.

Ovi slučajevi su podigli veći svest o zabrinjavajućim dugoročnim posledicama koronavirusa na organizam. Neki pacijenti su nakon oporavka ostajali bez daha, a drugi su imali problema s ukočenošću, slabošću i pamćenjem.

Jedna pacijentkinja (55) koja se zarazila koronom, a nije imala istoriju psihičkih bolesti, čiji je slučaj su opisali u studiji, počela je da se čudno ponaša dan nakon što je otpuštena iz bolnice. Više puta je obukla kaput i opet ga skinula. Počela je i da halucinira, rekavši da je u svojoj kući videla majmune. Primljena je u bolnicu i postepeno joj je bilo bolje tek nakon terapije antipsihoticima.

Još jedan slučaj je jako čudan – pacijentkinja (47) primljena je u bolnicu s glavoboljom i ukočenošću u desnoj ruci sedam dana nakon pojave simptoma korone – kašlja i visoke temperature. Ubrzo je prestala da komunicira sa okolinom pa su operacijom morali da joj uklone deo lobanje kako bi se ublažio pritisak na natečeni mozak.

Važno je da ovo saznate o koronavirusu:

“Želimo da medicinari širom sveta budu upoznati sa svim komplikacijama koronavirusa”, kazao je Zandi i pozvao lekare i sve druge zdravstvene radnike da se savjetuju s neurolozima ako kod zaraženih primete simptome kao što su problemi s pamćenjem, umor, ukočenost ili slabost.

Još jedna loša pojava na koju ukazuju naučnici je da bi virus mogao da kod manjine populacije ostavi suptilna oštećenja mozga koja se primećuju tek u nadolazećim godinama. Primer iz istorije takođe upozorava: tokom pandemije gripa 1918. godine, skoro milion ljudi je kasnije dobilo neko psihičko oboljenje.

Čitavo istaživanje, objavljeno u naučnom časopisu “Brain” možete pročitati ovde.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar