Veza između meseca rođenja i bolesti koje nas muče u životu

Podeli:
Beba
Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Obrazac koji povezuje mesec rođenja i bolesti od kojih će osoba patiti tokom života otkrili su naučnici sa Univerziteta Kolumbija posle analize medicinskih podataka 1,7 miliona ljudi.

Veza bolesti koje čoveka muče tokom života i meseca u kom je rođen ne objašnjava se genetikom, već uslovima u kojima je osoba živela u najranjivijem periodu života (prvih šest meseci), kao i uslovima života majke tokom trudnoće (uključujući i to kada je tokom godine nosila bebu), pišu na sajtu eKlinika.

Opsežno istraživanje o ovoj vezi sproveo je naučnik Nikolas Tatoneti, a njegov tim je istraživao izuzetno veliku datoteku od preko 1,7 miliona pacijenata Medicinskog centra Kolumbija u periodu od 2000. do 2014. godine, a sve u cilju pronalaženja sličnosti među oboljenjima pacijenata koji su rođeni u određenom mesecu u godini.

U svoj rad su uključili i ranija istraživanja studenata koji su pokušavali da dovedu u vezu mesec rođenja i različite vrste srčanih oboljenja. Tatoneti je, na primer, otkrio da je od 1.688 slučajeva – 55 imalo veze sa mesecom rođenja.

Pročitajte još:

Ipak, ova „prognoza“, iako je naučno zasnovana, ne može se uzimati kao potpuno merodavna, baš zbog uslova života ispitanika, što je jedan od ključnih faktora, ali može da vam posluži da eventulano obratite pažnu na neke simptome.

Tabela koju su naučnici sa Kolumbije sastavili izgleda ovako:

Januar: hipertenzija i kardiomiopatija

Februar: respiratorni problemi

Mart: bolest mitralne valvule i aritmija

April: angina

Maj: karidovaksularne bolesti i respiratorni problemi

Jun: infarkt miokarda

Jul: hipertenzija i bolesti urinarnog trakta

Avgust: astma

Septembar: gastrointestinalni problemi

Oktobar: prehlade, virusne infekcije

Novembar: ishemijska bolest srca, aritmija

Decembar: trauma

Autori ove studije napravili su algoritam velike produktivnosti pod nazivom SeaVAS koji otkriva povezanost obolevanja toko života, sa mesecom rođenja.

SeaVAS potvrđuje mnoge poznate veze između meseca rođenja i bolesti, uključujući: reproduktivne performanse, hipraktivnost (ADHD), astmu, kolitis, očna oboljenja, infekcija uha i respiratorni sincicijalni virus.

„Otkrili smo 16 asocijacija sa mesecom rođenja koje nikada ranije nisu eksplicitno proučavane. Devet ovih asocijacija bilo je povezano sa kardiovaskularnim stanjima jačajući vezu između srčanih oboljenja, ranog razvoja i vitamina D. Mesec rođenja, odnosno rano životno doba može da igra ulogu u povećanju rizika od doživotnih bolesti“, zaključak je istraživača.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Šta nam se dešava dok spavamo

Komentari

Vaš komentar