Šta uraditi ako vas ujede stršljen
Foto: Thorsten Milse / robertharding / Profimedia

Juče su domaći mediji objavili da je četrdesetpetogodišnji muškarac iz Medveđe umro od ujeda stršljena na kućnom pragu i da nije stigao da pozove Hitnu pomoć. Kako se navodi stršljen ga je ujeo za venu na vratu. Kada je ubod stršljena u pitanju, ubod na pojedinim delovima tela i kod određenih ljudi može da izazove burnu ili smrtonosnu rekaciju. Ovo su stvari na koje treba da obratite pažnju kada su stršljenovi u pitanju.

Stršljenovi su insekti koji pripadaju porodici osa i poznati po njihovoj opasnoj žaoci. Stršljenovi su obično dugi oko tri centimetara i prepoznatljivi su po žutim prugama na tamnom telu. Imaju krila, antene, noge i žaoku, piše Healthline

Ubod stršljena obično uzrokuje blage simptome, ali ponekad mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije i zabrinjavajuće kliničku sliku. Otrov stršljena sadrži histamin, što može izazvati teške alergijske reakcije kod ljudi. Uglavnom ubod stršljena možete tretirati sami, ali u slučaju ozbiljnih simptoma, trebalo bi odmah potražiti medicinsku pomoć.

Šta je histamin?

Šta je histamin?
Foto: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: KATERYNA KON / Sciencephoto / Profimedia

Histamin je vrlo važna biohemijska supstanca, koja je neophodna za efikasno funkcionisanje mnogih sistema organizma. To je neurotransmiter (hemikalija koja prenosi poruke između ćelija nervnog sistema) i uključena je u regulaciju želudačne kiseline, propustljivosti krvnih sudova, kontrakcije mišića i funkcije mozga.

Pročitajte još

Histamin se nalazi u različitim koncentracijama u tkivima sisara. Kod ljudi, najveće koncentracije histamina se nalaze u koži, plućima i stomaku, manje količine u mozgu i srcu. Histamin je ključni posrednik u simptomima alergijske reakcije. Pošto je alergija u svojoj suštini zapaljenska reakcija, histamin je ključni medijator koji se oslobađa u kontaktu sa alergenom.

Gde se gnezde stršljenovi?

Mesta gnezde stršljenovi
PDMPhotos / Alamy / Alamy / Profimedia

Stršljenovi najčešće prave gnezda i mogu biti u blizini naselja ili u prirodi, na primer na trulom drveću ili grmlju. Stršljen najčešće napada ako se osećaju ugroženo. Jedan stršljen može da ubode jednom ili više puta, a ponekad stršljenovi dolaze u rojevima, što može dovesti do desetaka ili stotina uboda. Takođe, samo ženke stršljena mogu da ubodu. 

Većina uboda stršljena uzrokuje manje simptome koji obično traju nekoliko sati do jednog dana:

  • toplina i bol u blizini uboda
  • svrab i krvarenje
  • moguća koprivnjača u blizini uboda
  • crvenkasto područje na mestu uboda

Ali, ubod stršljena može izazvati ozbiljne alergijske reakcije ili anafilaksiju (ozbiljna alergijska reakcija koja može biti smrtonosna), zbog histamina u otrovu. Anafilaksija je ozbiljno stanje koje može biti opasno po život i zahteva hitnu medicinsku pomoć. Simptomi uključuju:

  • Oticanje kože ili grla
  • Crvenilo kože
  • Kašalj i poteškoće s disanjem
  • Stezanje u grudima i mučninu
  • Povraćanje, znojenje i šok

Neki simptomi uboda stršljena mogu biti dugotrajni ili će se vremenom pogoršavati, naročito ubodi u blizini nosa, usta i grla. Višestruki ubodi mogu biti opasni po život, izazivajući srčani udar, otkazivanje organa ili druge zdravstvene probleme.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare