Pica i gazirani sok
Pica i gazirani sok; Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

"Ne kažem da ne treba nikad, već u vrlo retkim prilikama".

„Najgore što možete da pojedete je hrana koja sadrži mnogo kalorija, a ima malo zdravih hranljivih materija kao što su esencijalni vitamini i minerali“, kaže Luk Kori, registrovani dijetetičar sa Majo klinike.

Takvi su gazirani sokovi, raznorazna peciva i torte, pržena hrana i zamrznuta jela, mesne prerađevine… „Mnoge od ovih namirnica takođe imaju visok sadržaj natrijuma i dodatog šećera, što može doprineti ozbiljnim bolestima i zdravstvenim stanjima“, upozorava Kori i za Newsweek izdvaja tri najgore stvari koje možete da unesete u organizam.

„Nikad ne kažem da ne treba nikad više da jedete neku hranu, radije ću reći da je konzumirate u vrlo retkim prilikama“, kaže dijetetičar.

1. Zamrznuta pica

„Većina zamrznutih pica sadrži mnogo kalorija, natrijuma, šećera i zasićenih masti i malo drugih korisnih hranljivih materija“.

Pročitajte još:

2. Gazirana pića

Gazirane napitke je veoma lako konzumirati u velikim količinama, što može doprineti velikoj količini unesenih kalorija, kao i šećera. „To može dovesti do povećanja telesne težine i drugih zdravstvenih problema“.

3. Mesne prerađevine

Kori navodi slaninu, kobasice i mesne delikatese koji ne samo da imaju mnogo kalorija, već su bogati zasićenim mastima, kao i nekim nitratima i nitritima, što može da doprinese raznim bolestima.

***

Bonus video: Namirnice koje se ne kvare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram