gluten
Foto: RUSS ROHDE / ImageSource / Profimedia

Dobro čitajte deklaracije na namirnicama.

Žitarice bez glutena su važan deo ishrane za osobe koje imaju autoimunu bolest celijakiju, one s intolerancijom na gluten ili za osobe koje imaju alergiju na pšenicu. Kako bi se tačno znalo sadrži li proizvod gluten, potrebno je dobro čitati deklaracije, potražiti znak precrtanog klasa pšenice i koristiti samo one proizvode i žitarice koje provereno ne sadrže gluten.

Neke osobe ne smeju da konzumiraju namirnice i žitarice koje sadrže gluten zbog bolesti celijakije ili zbog intolerancije i preosetljivosti na gluten. Gluten će im izazvati niz problema i poteškoća i upravo zato je potrebno pronaći alternativu. Žitarice bez glutena su:

pirinač, kvinoa, kukuruz, heljda, amarant, proso, pirinač i u nekim slučajevima ovas.

Važno da je da je svaka od ovih namirnica proverena i s deklaracijom.

Šta je gluten?

Gluten spada u proteine koji se nalaze u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam i u svoj hrani koja nastaje preradom ovih žitarica.

Na sajtu N1.hr napominju da se gluten nalazi u sledećim namirnicama:

hleb

testenina

preliv za salatu

supa iz kesice

pivo

grickalice

kupovni kolači

kupovna peciva

neka prerađena hrana

Kako prepoznati proizvod bez glutena?

Potrebno je detaljno pročitati etiketu svakog kupljenog proizvoda i izbegavati one koji sadrže ili koji mogu sadržati gluten. Određeni kozmetički i farmaceutski proizvodi isto tako mogu sadržati gluten.

Jedine sigurne namirnice za konzumiranje su one koje su s neophodnom deklaracijom i koje na proizvodu imaju precrtani klas žita koji predstavlja međunarodni znak za proizvode bez glutena.

Zašto žitarice bez glutena?

Neki ljudi ne smeju da konzumiraju namirnice, a tako ni žitarice koje sadrže gluten jer im one izazivaju niz problema. Tu spadaju osobe koje imaju autoimunu bolest celijakiju, osobe koje su osetljive na gluten, odnosno imaju intoleranciju, kao i osobe koje su alergične na pšenicu. Ako ove osobe pojedu nešto što sadrži gluten, može se pojaviti niz simptoma kao što su: nadutost, proliv, zatvor, gubitak kilograma, bol u stomaku, grčevi ili gasovi. Takođe je važno da se hrana bez glutena priprema udaljena od namirnica koje sadrže gluten.

Pročitajte još:

Ne postoji određena dnevna doza glutena koju osobe koje imaju celijakiju ili neko od pomenutih stanja smeju konzumirati. Dok će kod nekih količina manja od 50 mg dnevno prouzrokovati probleme, kod drugih se problemi mogu javiti već nakon unesenih 10 mg glutena.

BONUS VIDEO: Endokrinološke bolesti modernog doba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram