Bol u stomaku
Bol u predelu bešike, kao i nadutost mogu biti pokazatelji raka jajnika, Foto: Rafal Strzechowski / Free / Profimedia

Simptomi raka jajnika su vrlo nespecifični i ne deluju kao da ukazuju na ovu vrstu maligniteta. S obzirom da se u najviše slučajeva otkrije u već uznapredovanoj fazi, ovaj rak zovu i „tihi ubica”. Pored redovnih pregleda koje nikako treba preskakati, važno je obratiti pažnju na simptome koji se javljaju kod ove bolesti.

Rak jajnika je često smrtonosan jer je obično uznapredovao u doba otkrivanja. Rano otkrivanje raka je najbitnije u lečenju, a redovni ginekološki pregledi su jedan od načina prevencije. Ipak, postoje simptomi koji mogu ukazati na ovaj malignitet i predstavljaju dodatni alarm za odlazak na pregled.

Simptomi:

tup bol u donjem delu stomaka i predelu bešike

smetnje u mokrenju

smetnje u ishrani i varenju, nadutost i povećanje obima stomaka

bolovi u krstima

zatvor i bolni gasovi i defekacija,

slabost, malaksalost, gubitak apetita i anemija.

„Donji deo stomaka je umeo da zaboli na pritisak, a oštar bol da se javi prilikom mokrenja. U početku, često, ti bolovi budu periodični, što kasnije prelazi u konstantu. Iako se javlja nadutost, važno je razlikovati da li je bol koncentrisan u predelu želuca ili niže“, rekla nam je Jelena, koja se izborila s ovom bolešću.

Nekada se žene javljaju svom lekaru upravo zbog povećanja trbuha, gde ta nadutost vremenom postaje konstatna, ili čak same napipaju tumorsku masu. Često se otkriva i tokom rutinskog vaginalnog pregleda. Menstrualne tegobe nisu karakteristične za ovo oboljenje, mada pojava krvarenja pre puberteta kao i u postmenopauzi može biti znak eventualnog tumora jajnika koji proizvodi hormone.

Kako se otkriva:

ginekološki pregled

vaginalni ultra zvuk i color doppler značajno povećavaju preciznost dijagnostike

tumorski markeri iz krvi : CA- 125 , CA- 19-9, HE4 i Roma index

„Nema čekanja“

Ni papa test ni kolposkopija ne ukazuju na ovaj kancer, a on je deseti najučestaliji rak kod žena. S obzirom na vrlo nespecifične metode i nedostatak adekvatnog testa koji može pružiti rano otkrivanje, vrlo je značajna trenutno aktuelna kampanja pod nazivom „Nema čekanja“.

Cilj kampanje je poboljšavanje položaja onkoloških pacijenata. Situacija sa koronavirusom je u ogromnoj meri opteretila zdravstveni sistem, ali onkološki pacijenti nemaju vremena da čekaju. Oni moraju da dolaze na preventivne i kontrolne preglede.

„Statistički podaci su poražavajući. Hoćemo da kroz kampanju na jasan i siguran način da istaknemo tu poruku: Nema čekanja“, istakao je Marko Milovanović, predsednik Foruma pacijenata Srbije.

Svi članovi kampanje pozivaju da se uključimo – država, farmaceuti, udruženja pacijenata kako bi se podigla svest o važnosti preventivnih pregleda.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (0)