Boginje
Boginje; Foto: Jozef Polc / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovčije boginje ili varičele su zarazna bolest koju karakteriše osip na koži i svrab, povišena temperatura, gubitak apetita i zamor.

Piše: Stefan Nikolić, pedijatar

Foto: Privatna arhiva

Ovu bolest prouzrokuje virus Varicella zoster, pripadnik familije herpes virusa, srodan Herpes simplex virusu (virus koji izaziva pojavi tzv. groznice na ustima). Ovaj virus inficira kožu i nervni sistem, zadržavajući se u organizmu trajno u ćelijama dorzalne ganglije (nervni centri smešteni uz kičmeni stub).

Simptomi

Prvi simptomi, pre nego što se javi karakterističan osip, javljaju se u vidu malaksalosti, zamora, bola u mišićima i zglobovima, povišene temperature, povraćanjem i glavoboljom. Tada je organizam već zaražen.

Pročitajte još:

Kako se prenosi?

Varičela se prenosi kapljičnim putem (putem sitnih kapljica koje se šire na sve strane iz grla obolelog prilikom govora, a naročito kašlja) i direktnim kontaktom.

Oboleli je zarazan dva dana pre izbijanja osipa, pa sve dok se i poslednji mehurić na koži ne osuši. Kako se radi o veoma zaraznoj bolesti koja se brzo i lako širi, smatra se da su svi oni koji su u navedenom periodu bili u kontaktu sa obolelim, a nisu preležali varičele niti su vakcinisani, ugroženi.

Posle kog vremena od kontakta se može očekivati pojava osipa?

Inkubacija (period od momenta kada je virus ušao u organizam do pojave simptoma bolesti) kod varičele u proseku traje oko 14 dana (od 7 do 28). Pojavi osipa prethodi tzv. kataralni stadijum od nekoliko dana, kada dete ima simptome infekcije gornjih disajnih puteva i neraspoloženo je.

Karakteristike ospe:

Ospa prolazi kroz nekoliko stadijuma (makula, papula, vezikula i krusta). Svaki od ovih stadijuma traje kratko.

Ospa je polimorfna, što znači da se u istom momentu na koži mogu videti osipne promene u različitim stadijumima evolucije.

Ospa je i je pojedinačna. Koža između promena nije izmenjena.

Najgušća je na trupu.

Praćena je svrabom.

Javlja se na različitim delovima tela istovremeno i izbija u naletima. Razmak između naleta je 10-30 sati.

Svaki sledeći nalet je blaži.

Kako se boriti protiv svraba?

Teško je ubediti bebu ili malo dete da ne treba da se češe kad ga jako svrbi. Najbolje je kožne promene premazati cink-talk miksturom („krečnim mlekom“), koje doprinosi njihovom brzom sušenju. Češanjem dete može da zguli krastu i izazove naknadnu bakterijsku infekciju koja dodatno komplikuje situaciju.

Skratite detetu nokte i vodite računa da su nokti čisti. Slobodno kupajte dete i perite kosu, najbolje blagim sredstvima, kako se koža ne bi dodatno iritirala. Redovno kupanje će dobro doći kao prevencija razvoja bakterija.

Ožiljci od boginja

Svrab uzrokuje da deca imaju nekontrolisanu potrebu da se češu. Agresivno češanje, naročito ukoliko su dečji nokti nedovoljno isečeni ili nečisti, mogu da inficiraju ili naprave oštećenja koja stvaraju dublje rane na vezikulama. Što je oštećenje veće, to će telo stvarati deblji sloj kože kako bi ga saniralo. Ovako nastaje ožiljak koji može ostati “uspomena” na boginje tokom čitavog života.

Pročitajte još:

Većina ljudi želi kasnije da se reši ovih ožiljaka. Danas postoje brojni hemijski i mehanički načini rešavanja ožiljaka. Međutim, postoje i neki prirodni preparati, kao što je npr. ulje od šipka (divlje ruže). Istraživanja su pokazala da mazanje ovog ulja dva puta dnevno u periodu od 12 nedelja može da poboljša konačni izgled kože sa ožiljkom. Ovo ulje je bezbedno koristiti i kod dece.

Kako se varičela leči?

Ne postoji lek koji se koristi direktno za varičelu. Sprovodi se takozvana simptomska terapija. To znači da se koriste lekovi za snižavanje temperature ako se javlja, a boginje se tretiraju posebnim sredstvima koje ublažuju svrab i neprijatnosti. Sprovodi se i izolacija bolesnika.

***

Bonus video: Strah od zubara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram