Foto: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

Većina ljudi se u nekom trenutku u životu suoči s anksioznošću, a u ovim vremenima neizvesnosti i straha, osećaj uznemirenosti je prisutniji nego inače. Zato tehnika 54321 može da bude pravi melem za sve ljude koji se bore sa paklom napada panike i anksioznosti.

Najučinkovitije tehnike za borbu protiv anksioznosti se baziraju na ideji da vam je potrebno da se „uzemljite“, tačnije da se vratite u sadašnji trenutak i u svoje telo, budući da u ovakvim momentima često imamo utisak kao da naše telo nije naše. Kad um krene da skače sa jedne strašne misli na drugu, još strašniju, srce krene ubrzano da lupa, a dlanovi da se znoje, pre svega je preporučljivo da se fokusiramo na disanje. Umirite dah i dišite duboko, ma koliko vam to delovalo besmisleno ili teško.

Kada ste pronašli dah, krenite sa vežbom.

5: Pronađite pet stvari oko sebe koje vidite i fokusirajte se na svaku po malo. To može da bude bukvalno bilo šta, na primer „vidim olovku“, „vidim čašu“, „vidim plafon“… I tako pet stvari.

Pročitaj još:

4: Pronađite četiri stvari koje možete da pipnete. To, ponovo, može da bude bilo šta – pipnite kosu i fokusirajte se na to kakav je osećaj. Pipnite stolicu, drvo, metal, staklo.

3: Pronađite tri stvari koje možete da čujete i fokusirajte se na njihov zvuk. Neka to budu stvari izvan vašeg tela: zvuk vetra, zvuk televizora iz susedne sobe, zvuk deteta koje se smeje napolju…

2: Pronađite dve stvari koje možete da omirišete. Pomirišite sapun, limun (jak miris limuna može da bude dobro rešenje), parfem. bilo šta što ima miris.

1: Pronađite jednu stvar koju možete da okusite. Možete da uzmete zalogaj nečega, ili možete da se zapitate kakav ukus već osećate u ustima. Da li je to ukus žvake koju žvaćete, kafe koju ste pili, ili sendviča od doručka?

Ova tehnika može da vam pomogne da se, u trenucima napada, vratite u realnost i primirite misli, ali nije dugoročno rešenje za anksioznost. Ukoliko se ne osećate dobro i potrebna vam je ponoć u ovim, ili bilo kojim drugim danima, potražite pomoć stručnjaka.