Muška menopauza
Foto: Printscreen/YouTube/rtrs

O ženskoj menopauzi se dosta govori kao o promeni psihofizičkog stanja žene od 50. godine, mada i se muškarci u tom dobu suočavaju s hormonalnim promenama i određenim simptomima koji se opisuju kao muška menopauza.

„Muška menopauza“ stručno se naziva andropauza i označava period u kojem pada nivo testosterona i drugih hormona kod muškaraca. Te hormonalne promene se dešavaju oko 50. godine i reflektuju se u nizu simptoma, doduše malo drugačijih nego kod žena.

Testosteron je hormon koji upravlja fizičkim i mentalnim zdravljem, održava mišićnu masu, podstiče polni nagon i druge važne funkcije u muškom telu, pa promena nivoa tog hormona može izazvati i ozbiljnije zdravstvene komplikacije koje zahtevaju lekarsku intervenciju.

Simptomi karakteristični za mušku menopauzu su:

– nizak nivo energije;

– depresija ili tuga;

– osećaj smanjene motivacije;

– nesposobnost da se fokusira na stvari;

– nesanica;

– razvoj grudi;

– erektilna disfunkcija;

– neplodnost;

– smanjen libido;

– smanjena mišićna masa;

– gubitak kose;

– naleti vrućine.

Pročitajte još:

Ako primetite neki od tih simptoma, ili više njih, svakako se obratite lekaru, savetuje portal Pinkvilla. Nivo testosterona utvrđuje se analizom krvi, nakon čega se procenjuje da li je potrebno lečenje, a u većini slučajeva, poboljšanje stanja može se postići zdravijim načinom života – uravnoteženom ishranom, vežbanjem i izbegavanjem stresa. Naravno, u slučaju depresije, lekar može prepisati ozbiljniju terapiju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram