Foto: Shutterstock

Može da prođe i više od 10 dana od zaražavanja do prvih simptoma malih boginja, a i tada ih je lako pomešati s nekim drugim bolestima. Ipak, oko 36 sati pre pojave karakterističnog osipa javlja se Koplikov enantem na osnovu kojeg je moguće postaviti pravu dijagnozu.

Posle velikog kašlja u Srbiju su stigle i male boginje. Drugi potvrđen slučaj je majka dečaka (15) koji se leči na Infektivnoj klinici u Beogradu, koja je, ispostavilo se – zaražena pre njega.

„Ona je imala upalu pluća, potom je dobila jak osip, a lekari koji su je lečili mislili su da je alergija na antibiotike koje je pila. Često se dešava da pomešaju alergiju sa boginjama, naročito morbilama, za koje verujemo da su iskorenjene i niko ne očekuje pojavu ovog oboljenja kod odrasle osobe“, rekla je za Nova.rs dr Ivana Begović Lazarević, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Naime, male boginje (morbile) su među najzaraznijim bolestima – jedna zaražena osoba može da zarazi do čak 20 drugih – a period inkubacije (od zaražavanja do pojave prvih simptoma) može da potraje i do tri nedelje. Na sve to, karakteristični osip nije prvi simptom, više je simptoma koji se javljaju pre osipa, a osoba je zarazna danima pre i danima nakon što se osip javi.

Inkubacija malih boginja obično traje 9 do 11 dana, nakon čega bolest protiče kroz tri stadijuma: kataralni, osipni i stadijum rekonvalescencije. Svaki ima svoje simptome, a u prvom stadijumu lako je pomešati ovu bolest s prehladom, gripom ili alergijom.

Pročitajte još:

Kataralni stadijum predstavlja početak bolesti, traje tri-četiri dana i odlikuje se suvim, nadražajnim kašljem i skokom tem­perature, konjunktivitisom, kijavicom i promuklošću. Počinje postepeno sa znacima opšte infekcije. Temperatura postepeno raste, bolesnik je malaksao, umoran, neraspoložen, bez apetita. Tegobe se svakog dana pojačavaju, a pri kraju kataralnog stadijuma javlja se Koplikov enantem, patognomoničan znak morbila, na osnovu kog se može postaviti dijagnoza pre pojave ospe.

Koplikove mrlje se javljaju u ustima i imaju izgled posutog griza na hiperemičnoj sluzokoži, ne skidaju se i čvrsto su spojene sa sluzokožom. Javljaju se pri kraju kataralnog stadijuma, obično 36 časova pre pojave ospe, održavaju se 11-24 časa. Objektivnim pregledom, nalazi se konjuktivitis, rinitis, koža lica je bleda, sluzokoža ždrela i tonzila je hiperemična. Nije prisutna ospa po koži, ali na mekom nepcu se može videti enantem, napominje Stetoskop.info.

Pri kraju kataralnog stadijuma nastaje kratkotrajno poboljšanje, a zatim pogoršanje sa porastom telesne temperature i opštim znacima bolesti. Ospa je vodeći klinički simptom. Javlja se najpre na koži glave iza ušiju, a zatim istog dana zahvata kožu lica i vrat. Širi se od glave nadole, izbija dva do tri dana.

Temperatura postepeno pada, uz skokove koji prate izbijanje ospe, da bi potpuno prestala kada ospa zahvati dlanove i tabane. Umereno su uvećani svi limfni čvorovi, jetra i slezina. Rinitis je intezivniji, bolesnik ima seroznu sekreciju iz nosa i nadražajno kašlje. Oči su suzne sa izraženim konjuktivitisom. Lice je zažareno i opisuje se kao plačna maska ili facies morbillosa. Prisutno je pooštreno vezikularno disanje praćeno vlažnim bronhitičnim šušnjevima. Srčana radnja je ubrzana i prati visinu temperature. Osipni stadijum traje 5-6 dana, a zatim nastupa stišavanje bolesti i postepeni pad temperature.

Pročitajte još:

Treći stadijum rekonvalescencije se karakteriše povlačenjem ospe. Na mestima ospe se javlja prolazna hiperpigmentacija i brašnasto perutanje. Opšte stanje bolesnika se poboljšava i ovaj stadijum traje 4-5 dana, u zavisnosti od pojave komplikacija. Morbili traju oko 2 nedelje, ali stadijum rekonvalescencije može se produžiti i na nekoliko nedelja.

Treba napomenuti da postoje više kliničkih oblika malih boginja kao i da u sklopu ove bolesti mogu nastati i različite komplikacije – i to, prema Batutu, u čak 30% slučajeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare