Svakih 30 sekundi neko u svetu počini samoubistvo

Podeli:
samoubistvo
Foto: Heline Vanbeselaere/Reporters / Sciencephoto / Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da više od 800.000 ljudi godišnje na svetu počini samoubistvo, dok Srbija Svetski dan prevencije samoubistava dočekuje sumornom brojkom od oko 1.500 suicida godišnje.

Svetski dan prevencije samoubistava obeležava se svake godine 10. septembra na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubistava kako bi se podigla svest o važnosti prevencije samoubistava na globalnom nivou.

Zato Svetska zdravstvena organizacija ističe da taj broj od 800.000 suicida godišnje zapravo znači da jedna osoba svakih 30-40 sekundi pokuša da se ubije.

Najviša stopa u Evropi i Japanu

Navodi se i da je najviša stopa samoubistava u Evropi (15,4/100.000), u Japanu je slično, a sledi Jugoistočna Azija, dok je najmanja stopa u Africi i na istočnom Mediteranu (Grčka, Turska, Severna Afrika).

Podaci kažu i da se suicid javlja kroz celi životni vek, u svim starosnim grupama, a drugi je vodeći uzrok smrti među ljudima od 15 do 29 godina na svetskom nivou.

Zato je SZO proglasio imperativom borbu protiv suicida budući da brojke ukazuju kako je reč o „tihoj epidemiji“, pri čemu suicidi i pokušaji suicida imaju višestruki posledice na porodicu, prijatelje, društvo.

Pročitajte još:

Takođe, iako je vrlo jasna veza između suicida i psihičkih poremećaja, posebno depresije, mnogi suicidi se događaju naglo, impulsivno, u trenucima raznih kriza.

Sbija na 13. mestu u Evropi

Podaci kažu da u Srbiji godišnje oko 1.500 osoba digne ruku na sebe, što nas stavlja na 13. mesto u Evropi po broju samoubistava. .

Da bi se loša statistika promenila nabolje, u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ je otvorena nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistava. Oni koji razmišljaju o samoubistvu, ali i članovi porodice i prijatelji 24 sata dnevno mogu da pozovu broj 011 77 77 000.

Osobama koje razmišljaju o samoubistvu godinama je dostupna i SOS linija centra Srce. Na broj 0800 300 303 će vam se svakodnevno od 15 do 23 sata neko javiti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar