Foto: Shutterstock

Vanredno stanje na teritoriji Srbije, koje je uvedeno 15. marta ove godine zbog epidemije koronavirusa, trajalo je nepuna dva meseca, a iako su stručnjaci u više navrata upozoravali na povećan broj izvršenih suica tokom ovog perioda - statistika do današnjeg dana i dalje je nepoznata. Portal Nova.rs je u nekoliko navrata pokušavao da sazna koliko je samoubistava izvršeno u Srbiji od uvođenja vanrednog stanja, međutim, MUP Republike Srbije, koji ujedno i jedini poseduje pomenute podatke, još uvek nije odgovorio na naše molbe.

Da su podaci poražavajući govori i činjenica da smo samo tokom juna imali nekoliko slučaja suicida. Najpre je javnost ostala nema na samoubistvo lekarke Violete Ašanin u Beogradu, da bi ubrzo nakon toga poznati reditelj Igor Torbica tragično okončao svoj život u Rovinju.

Da samo Ministarstvo unutrašnjih poslova ima podatke o broju ljudi koji su odlučili da dignu ruku na sebe, potvrdila je i direktorka klinike „Laza Lazarević“ Ivana Stašević Karličić, odgovarajući na pitanja o broju izvršenih samoubistava tokom vanrednog stanja u Srbiji prilikom gostovanja u emisiji “Novi dan” na TV N1.

“Mi ne možemo da imamo te podatke. Te podatke ima MUP i služba Hitne pomoći, koja izlazi na teren i registruje te slučajeve. Ono što mi imamo od podataka, to su pokušaji samoubistava i mi na teritoriji Beograda smo jedina ustanova, koja zbrinjava te ljude. Rezultate ćemo sigurno objaviti, nismo imali ogroman porast, naročito u svetlu činjenice da smo predvideli porast anksioznosti”, rekla je Ivana Stašević Karličić.

Foto: N1/ Ivana Stašević Karličić

Naš portal je već pokušavao, i to u dva navrata, da putem pisanim zahteva od MUP Srbije sazna koliko je tačno samoubistava evidentirano od 15. marta do danas, ali smo na oba ostali bez odgovara.

Direktorka klinike “Laza Lazarević” se, govoreći o problemima sa kojima su se u prethodnom periodu susretali građani Srbije, osvrnula i na to da li je epidemija u našoj zemlji bila okidač za depresiju.

“Ova društvena kriza nije uticala samo na telesno zdravlje. Svetska zdravstvena organizacija je od prvog dana apelovala na sve zdravstvene sisteme da se jednako bave i mentalnim zdravljem. Mi smo osim epidemije KOVID-19 imali i epidemiju straha, koja je kod jednog dela ljudi, koji nisu uspeli da mobilišu najzdravije snage svoje ličnosti, prerasla u depresiju. Depresija jeste proizvod stresogenog događaja na koji nismo uspeli da se adaptiramo”, rekla je direktorka.

Foto: Shutterstock

Podsetimo, vanredno stanje na teritoriji naše zemlje bilo je proglašeno 52 dana, a za to vreme, kao i nakon njegovog ukidanja, u medijima su se više puta pojavljivale vesti o samoubistvima.

Ipak, zvanične statistike i dalje nema.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare