Najbolji suplementi – ako ste stalno umorni

Podeli:
suplementi umor
Foto: Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

Posao, pranje sudova, spremanje ručka, briga o deci, trening, pa sve ispočetka – život ume da iscrpi, te se svaki dan vučeš kao prebijena mačka. Iza konstantnog umora može da se krije jednostavno previše obaveza, ali i manjak nekih neophodnih nutrijenata kao što je gvožđe.

Ako dovoljno spavaš, ali je umor i dalje tu, moguće je da pojedini suplementi mogu mnogo da pomognu. Ipak, pre svega se treba konsultovati s lekarom kako bi se videlo šta je tačan uzrok umora.

Melatonin

Čim legneš uveče u krevet, misli počnu da se vrte po glavi, pa san nikako neće na oči. Onda sutradan nisi ni za šta. U tome može da pomogne suplement melatonin, o čemu je za naš portal govorio dr Nikola Stojković, lekar opšte medicine.

„Ovaj hormon spavanja koji se luči u mozgu ima za cilj da skrati vreme uspavljivanja, tj. zahvaljujući njemu lakše i brže zaspimo i važan je za održavanje ritma budnost-spavanje. To je prirodna supstanca koju naš organizam luči da bismo lakše i bolje zaspali. Kao suplement, ako se koristi u adekvatnim dozama, svakako može pomoći našem organizmu tako što će skratiti taj period uspavljivanja. On neće uticati na druge aktivnosti osim na spavanje, za razliku od benzodiazepina.“

Moringa

Biljka moringa u vidu suplementa se može naći u prodavnicama zdrave hrane i odličan je izvor antioksidanata i vitamina koji će dati neophdnu dozu energije ujutru.

„Proteini u moringi regulišu šećer u krvi i vrlo efikasno procesuiraju šećer u energiju“, kaže Džena Stangland, dijetetičarka, a prenosi portal eatthis.

Ona dodaje i da su istraživanja pokazala da ovaj suplement sadrži važne sastojke koji smanjuju štetu na ćelijama što je odličlno u borbi protiv hroničnih bolesti i upala u telu.

Od moringe možete da pijete čaj ili da je u vidu praha dodate u smuti.

Zeaksantin i lutein – suplementi za umor

Ovi snažni antioksidanti poznati su kao odlična zaštita za zdravlje očiju, ali dobri su i kao suplementi za umor uopšte.

„Zeaksantin i lutein su dva zanemarena antioksidanta koji su, osim za oči, dobri i za umor jer on može da ima veze sa zamorom očiju, pre svega ako ste previše za računarom“, kaže neuronaučnica dr Alison Brager.

Pročitajte još:

Magnezijum

Ukoliko uglavnom osećate umor jer ne spavate dobro, magnezijum je suplement koji bi mogao da bude rešenje.

„Magnezijum se povezuje sa boljim snom, tj. zaslužan je i za kvalitetniji i za duži san, pre svega jer reguliše hormone i neurotransmitere koji mozak uvode u stanje relaksiranosti“, kaže dr Trista Best.

Takođe, suplement magnezijuma deluje i na bolji san tako što reguliše pojedine simptome i stanja koja narušavaju san, a među njima su, recimo, problemi s varenjem.

Vitamin B12

Vitamin B12 je neophodan našem telu, pre svega crvenim krvnim zrncima i centralnom nervnom sistemu kako bi dobro funkcionisali. A jedan od glavnih simptoma manjka vitamina B12 je – umor.

Najjednostavnije ćete ovaj vitamin uneti ako budete jeli dovoljno govedine i ribe, ali dobro ga je unositi i kroz suplemente.

Gvožđe

Ništa ne postižete jer ste po ceo dan umorni? Vrlo je moguće da se iza svega krije manjak gvožđa.

Kako poručuju iz Mejo klinike, ekstremni umor, slabost, glavobolja i vrtoglavica su simptomi manjka gvožđa, što često pripišemo običnom umoru. Zato ne bilo loše da u konsultaciji sa stručnjakom proverite nivo gvožđa u krvi i eventualni manjak nadomestite suplementima. Često se ispostavi da je je gvožđe odličan suplement za umor.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Strah od zubara

Komentari

Vaš komentar