Lavlja dijeta
Lavlja dijeta; Foto: Oleksandr Grybanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Takozvana "lavlja dijeta".

Ljudi na društvenim mrežama pozivaju se da jedu samo crveno meso, so i vodu tokom 30 dana i to se zove „lavlja dijeta“.

Mada je jasno da je u pitanju vrlo restriktivan režim koji u startu ne može da bude zdrav, korisnici TikToka iz celog sveta upuštaju se u izazov. Među njima je i @roryskitchen iz Brizbejna, koji pati od raznih alergija, pa je odlučio da isproba dijetu jer mnogi tvrde da pomaže kod raznih zdravstvenih problema.

Rori svakodnevno jede samo posoljeno meso, prvi efekat koji je registrovao je dobar san, ali ulaskom u drugu nedelju dijete počeo je da se oseća loše. „Nakon te loše faze uočio sam da mi koža izgleda bolje i da redovno idem u wc, ali bilo mi je teško da gledam porodicu kako jede drugu hranu“, istakao je, prenosi Index.hr.

@roryskitchen Been reacting to most foods lately so I tried The Lion Diet for 24 hrs… It’s a modified version of the Carnivore Diet and essentially an extreme elimination diet where you eat only ruminant meat 🥩 (like lamb, beef etc), drink only water 💦 (sparkling water for the top G’s) and season with only salt🧂. I kept seeing clips of @mikhailapeterson and Jordan B Peterson floating around on my FYP, Reels & Shorts talking about how they healed chronic auto-immune conditions eating this way. As someone who has autoimmune symptoms I thought I’d give it a go. Safe to say I’ve felt better than I have in a long time! I’ll be embarking on a 30 day version of this soon but with a stronger focus on meat stocks (it’s called the GAPS Diet) so I can start healing my gut… so pls follow if u want to see the results of that. Also I’m not a doctor just a dude making videos sharin me journey. DYO research etc. #theliondiet #carnivorediet #carnivoremd #liondiet #mikhailapeterson #jordanbpeterson #gapsdiet #gutandpsychologysyndrome #guthealing ♬ original sound - Rory’s Kitchen

Ipak, stručnjaci su zabrinuti.

„Lek za sve“ s ozbiljnim nuspojavama

Medicinska stranica Healthline navodi da je „lavlja dijeta, prema anegdotskim izvorima, režim ishrane koji menja život i poboljšava zdravlje“. „Sledbenici lavlje dijete kažu da su iskusili brojne dobrobiti, uključujući smanjenu upalu, bolje raspoloženje i olakšanje po pitanju glavobolja, nesanice i alergija. Međutim, drugi odbacuju dijetu kao neodrživu, nezdravu i neučinkovitu jer je preterano restriktivna i ekstremna“, piše.

Dijetu je 2018. osmislila kanadska podcasterka Mikhaila Peterson i reklamirala je kao lek za sve – od umora, preko intolerancije, do problema s probavom.

Međutim, činjenica je da ovakvom režimu ishrane nedostaje vitamina i minerala. Osim toga, dijeta je niskokalorična, a preveliko smanjenje unosa kalorija može izazvati ozbiljne nuspojave, između ostalog, umor, glavobolju, mučninu i vrtoglavicu.

Pročitajte još:

„Sledbenici ove dijete ne unose vlakna, antioksidanse i vitamine. Nedostatak ovih nutricijenata može uticati na imunitet osobe, probavu, cirkulaciju i kognitivnu funkciju. Eliminacija većine glavnih grupa hrane uzrokuje gubitak težine kod mnogih koji slede dijetu, ali može dovesti i do zatvora. Uz to, kada se režim prestane slediti, kilogrami će se neminovno vratiti“, tvrde lekari za Health.com.

Ne preporučuje se više od 70g crvenog mesa dnevno

Dijete s niskim udelom ugljenohidrata, uz lavlju su i paleo, keto i dijeta mesoždera. Budući da je meso bogato bjelančevinama i mastima, mnogi poklonici takvih dijeta tvrde da se duže osećaju sitim iako propuštaju unos vitalnih hranljivih materija.

„Među onima koji odu korak dalje i jedu sirovo meso, postoji rizik od trovanja hranom ako se zaraze bakterijama poput salmonele. Crveno meso je dobar izvor proteina, vitamina i minerala i može biti deo uravnotežene ishrane, ali preterana konzumacija crvenog i prerađenog mesa verovatno povećava rizik od raka creva. Zato se preporučuje da unos crvenog i prerađenog mesa ne prelazi 70 grama u danu“, kaže Zdravstvena služba Velike Britanije.

Pročitajte još:

***

Bonus video: Keto – idealna dijeta za Srbe

Komentari

Svi komentari (1)