Dijeta za masnu jetru
Dijeta za masnu jetru; Foto: Graham Oliver / Panthermedia / Profimedia

Namirnice koje treba da konzumirate i one koje bi trebalo da izbacite do daljeg.

Masna jetra danas se smatra najčešćom hroničnom bolešću jetre u odrasloj populaciji, a rezultat je akumulacije masti u jetri, koja prelazi pet odsto težine jetrinog tkiva. Lečenje podrazumeva promenu životnih navika, na prvom mestu ishrane.

Dijeta za masnu jetru se jednostavno svodi na izbor namirnica koje odgovaraju i pomažu jetri u oporavku i izbegavanje onih koje joj štete.

Namirnice treba pripremati kuvanjem, dinstanjem ili pečenjem, dok bi prženje, a posebno pohovanje, trebalo potpuno izbaciti. Obroke treba podeliti na tri glavna i dve užine. Potrebno je ograničiti unos masti, ali i ugljenih hidrata jer se višak ugljenih hidrata pretvara u masti.

Od napitaka se preporučuju blagi biljni čajevi i voda, mineralna voda, limunada. Alkohol je izričito zabranjen, kao i gazirana pića.

Pogledajte spisak preporučenih i zabranjenih namirnica za hronične bolesti jetre.

Žitarice

Dati prednosti integralnim žitaricama i proizvodima od integralnih žitarica. Stetoskop navodi da je dozvoljen bajat, prepečen beli ili polubeli hleb, nemasno pecivo, a zabranjen sveži hleb (uključujući ražani i kukuruzni). Ne koristiti ni masna peciva, pite, burek…

Meso, riba, jaja

Dozvoljeno je teleće, jagnjeće i živinsko meso, nemasno svinjsko meso (dinstano ili pečeno sa malo masnoće), šunka, pileća i ćureća prsa, kuvana ili pečena nemasna morska i slatkovodna riba, teleća jetra, mozak i jezik, rovito jaje, jaje na oko. Zabranjena je masna govedina i svinjetina, meso od guske i patke, divljač, dimljeno meso, kobasice, salame i mesne konzerve, pržena masna riba i riblje konzerve, goveđe i svinjske iznutrice, tvrdo kuvano jaje, jaje u majonezu.

Mleko i mlečni proizvodi

Preporučuju se mleko i mlečni proizvodi sa smanjenim procentom masti – sve dolazi u obzir: mleko, kiselo mleko, jogurt, kefir, polumasni sirevi. Ne koristiti tvrde, prevrele sireve, kačkavalj, pavlaku, kajmak.

Masti i ulja

Koristiti biljna ulja, po mogućnosti hladno ceđena, bez termičke obrade. Dozvoljeni su i maslac i margarin, a zabranjene sve masti koje se dobijaju zagrevanjem.

Povrće

Dozvoljeno je razno sveže povrće, krompir pire, a na listi zabranjenog su kiseli kupus, kelj, krastavac, sirova paprika, pečurke, prženi krompir. Smanjiti unos mahunarki i ostalog povrća koje izaziva nadimanje (kupus, kelj, karfiol, krastavci, celer) ili ga koristiti u vidu pirea.

Pročitajte još:

Voće

Sveže voće, sokovi od sveže ceđenog voća, kompoti. Ipak, ne treba preterivati. Izbegavati jezgrasto voće zbog većeg sadržaja masti.

Slatkiši

Izbegavati ili potpuno izbaciti slatkiše. Ukoliko je „kriza“, izabrati kolač od mleka ili puding.

***

Bonus video: Zašto pati jetra

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram