Mediteranska ishrana
Mediteranska ishrana; Foto: Rawpixel / Alamy / Alamy / Profimedia

Svako je može prilagoditi sebi.

Šestu godinu zaredom, mediteranska ishrana je dobila titulu najboljeg načina ishrane, prema ocenama za 2023. koje je u utorak objavio U.S. News & World Report. Obroci sa sunčanog Mediterana zauzeli su prvo mesto u kategorijama najbolja dijeta za zdravu ishranu i najbolja ishrana na biljnoj bazi, navodi se u izveštaju.

Drugo mesto dele DASH dijeta kao najbolja za zdravlje kostiju i zglobova i fleksitarijanska ishrana, treće mesto zauzima MIND dijeta, a četvrto TLC dijeta koja snižava holesterol.

„Uvek tražimo više zdravstvenih stanja koje možemo da rešimo dijetom. Ali često nema dovoljno naučnih podataka koji objašnjavaju vezu ishrane i zdravstvenog stanja“, rekla je Gretel Šuler, koja nadgleda godišnju rang listu ishrane U.S. News & World Reporta. „Ipak, zdravlje kostiju i zglobova je oblast u kojoj postoji dosta naučne literature. Takođe prepoznajemo da naša populacija stari, pa je fokusiranje na ishranu koja može povećati kvalitet života starijih osoba važan momenat“, rekla je Šuler.

Ove godine u obzir su uzete samo 24 dijete umesto 40-ak dijeta analiziranih prethodnih godina. Pet dijeta sa prošlogodišnje liste — vegetarijansku, vegansku, nordijsku, tradicionalnu azijsku i glikemijski indeks — su sudije integrisale u mediteransku i druge dijete zbog njihovih osnovnih principa zasnovanih na biljkama.

Pročitajte još:

„Poenta je da se mediteranska ishrana zaista ne odnosi samo na hranu Mediterana“, kaže Šuler. „Možete uzeti principe mediteranskog načina ishrane i primeniti ga na bilo koju kuhinju u bilo kojoj zemlji.“

Taj pristup se ogleda u dve nove dijete — Keyto i Pritikin.

„Sve više ljudi se okreće biljnoj ishrani ili barem pokušava. Keyto dijeta bi trebalo da bude fleksibilan mediteranski plan sa malo ugljenih hidrata. Pritikin dijeta se fokusira na ishranu neprerađenih namirnica sa niskim sadržajem masti i visokim sadržajem vlakana i prilično je fleksibilna. Vidimo trend ka jedenju više celovite, neprerađene hrane, što mislim da je odlična stvar“, zaključuje Šuler.

***

Bonus video: Podcast Život na srpskom – Jedan od nas koji je zaista prešao na zdrav način života

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar