Putna apoteka
Putna apoteka; Foto: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

Lekovi koje uvek morate da nosite u svom putnom neseseru, posebno ako imate malu decu.

Ukoliko imate putno zdravstveno osiguranje slikajte polisu i sačuvajte u mobilnom telefonu, za slučaj da je ne budete imali uz sebe ili ne budete mogli da pristupite svom mailu kad vam zatreba, napominje dr Nataša Jovanović, pedijatar, a navodi i šta bi sve vaša porodična putna apoteka trebalo da sadrži.

Redovna terapija

Ukoliko Vaše dete koristi lekove za neku hroničnu bolest (npr. pumpice za astmu) prvo to spakujte, u inostranstvu će vam biti potreban recept da biste ih kupili u apoteci, što znači i pregled odgovarajućeg specijaliste.

Krema za sunčanje

Za decu birajte preparate koji u svojoj osnovi imaju mineralne mikropigmentne filtere – cink oksid i titanijum dioksid. Lako ćete ih prepoznati, to su guste kreme koje ostavljaju beličasti trag kada ih namažete, iako ih ne volite one su bolji izbor za dečiju kožu. Kreme na bazi hemijskih filtera (avobenzon, oktokrilen, homosalat) jesu laganije i lakse za razmazivanje i upijanje, ali na suvoj i osetljivoj koži mogu da naprave iritacije u vidu crvenila, a na masnoj koži da zapuše pore i naprave akne. Razlika u faktoru zaštite nije toliko bitna ( SPF 30 blokira 96,8% UV zraka, a SPF 50+ 98% UV), važnije je da se krema redovno nanosi, a to je na svakih 2 sata, i to u količini koja stane u savijeni dečiji dlan. Decu mlađu od 6 meseci nemojte mazati nikakvim kremama za sunce, neka uvek budu u hladu, sa šeširićima, prekriveni laganom tkaninom.

Sprej za nos

Ukoliko je dete slinavo, a planirate put avionom, pola sata pre poletanja i sletanja prsnite u obe nozdrve nazalni dekongestiv (to su sprejevi sa ksilometazolinom, a za bebe hipertonični sprejevi). Promena pritiska u kabini koja se dešava pri sletanju i poletanju, uz već zatvorenu Eustahijevu tubu zbog prehlade, pravi vakum u srednjem uhu, isteže bubnu opnu i izaziva bol u uhu – verovatno ste nekada čuli bebu kako plače u avionu u toku sletanja. To je razlog zašto se deci sa upalom uha ne savetuje letenje. Druga opcija je da u toku sletanja nešto žvaćete ili gutate. Ukoliko po sletanju osetite da su Vam uši zapušene uradite Valsava manevar – udahnete,zatvorite usta, zapušite prstima nos, pa duvate kroz tako zapušen nos da čujete pucketanje u ušima.

Toplomer i lekovi za temperaturu

Ukoliko je dete mlađe od 3 meseca za obaranje temperature se preporučuje Paracetamol, za starije možete koristiti i Brufen sirup -praktičnije je pakovanje od 200mg/5ml jer ga mogu koristiti i odrasli ukoliko zatreba, (doza za odrasle je 400mg, što su dve kafene kašike sirupa). Otvorena flašica leka sme da se čuva na sobnoj temperaturi, a rok trajanja je 6 meseci od otvaranja.

Sprej za komarce

Za decu birajte sprejeve za komarce koji su po sastavu eterična biljna ulja i ne sadrže DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide), nosite ih uveče uz sebe i prskajte na 3h.

Lekovi protiv alergije (antihistaminici)

Koriste se za skoro sve alergijske reakcije uključujući i alergiju na sunce, hranu, ubode insekata.. Ukoliko je bitno da Vam putna apoteka zauzima što manje prostora birajte manja pakovanja, npr. Aerius i Aerogal su veličine 60ml, Rupafin 120ml, Xyzal 200ml. Lekove uvek nosite u originalnim kutijama zbog uputstva za doziranja.

Prva pomoć za obradu rane

Uvek možete iskoristiti kutiju za prvu pomoć iz svog automobila, mada nije loše da uz sebe imate nekoliko sterilnih gaza 5x5cm, jedan zavoj i flastere u različitoj veličini. Na letovanju su najčešće ogrebotine i posekotine, njih ispirate 3% hidrogenom ili Povidon jodom. Ukoliko primetite znakove infekcije, nakon dezinfekcije namažite antibiotsku mast (npr. Tyrosur gel ili Bactroban krem). Praktično je poneti i pincetu za slučaj da morate da izvadite neki trn ili bodlju ježa. Imajte i nekoliko respula običnog fiziološkog rastvora za ispiranje očiju od peska i prljavštive.

Sredstva za rehidrataciju

Najčešće su u vidu praha u kesicama koji se rastvara u vodi. Neka deca prihvataju neutralne i blago slankaste ukuse poput Orosala, Bacilac ORS… Postoje i slatki rastvori, sa ukusima voća ( Humana elektrolyt- banana, Orsovit- pomorandza, Catidral – vanila…). Druga opcija su već pripremljeni rastvori u flašicama npr HiPP ORS jabuka ili u obliku šumećih tableta koje se rastvaraju u vodi npr. Zentiva ORS limun.

Pročitajte još:

Probiotici

Na tržištu postoji preko 30 različitih preparata, po ESPGHAN preporukama ( koje su doduše trenutno u fazi revizije) za prolive se savetuju probiotici koji u sastavu imaju Lactobacillus rhamnosus GG i reuteri, Saccharomyces boulardi. U praksi se pokazalo da je najbolji probiotik onaj onaj koji dete prihvata da popije u situaciji crevne infekcije pa je nekada oblik leka od presudnog značaja: Postoje probiotici u kapima koje se doziraju po uzrastu (npr. Waya LGG, BebiCol..), u kesicama, koji se rastvaraju (npr. Bulardi junior, Multilac baby..), u kapsulama( npr. Flonivin Plus, Probiotic Forte). Da bi bilo koji probiotik počeo da deluje potrebno je da prođe bar tri dana ( kolonizacija crevne flore) a preporuka je da se u prolivima daju najmanje 10 dana.

Prilagodite putnu apoteku svojim potrebama

Ako je Vaše dete sklono pojavi herpesa ponesite Aciklovir mast, ako leti dobija upale ušiju, prsnite Vaxol sprej u oba uha ujutru pre ulaska u vodu, ako je sklono povraćanju u toku vožnje dajte mu pola sata pre vožnje lizalicu od đumbira ili Dimigal tabletu.

***

Bonus video: Dr Katarina Bajec – bez čega nikako na put

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram