Foto: Romantiche / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ste planirali da putujete na more u Grčku, treba da znate da su carinici pooštrili kontrole i da se ne iznenađujete ako vam isprazne gepek pun hrane.

S obzirom da je Grčka članica EU, primenjuju se stroga pravila kojih se treba pridržavati. Po zakonu Evropske Unije, mleko, meso i proizvodi napravljeni od njih ne smeju se unositi iz zemalja koje nisu članice.

To znači da na more ne možete nositi viršle, šnicle, šunku, sir, mleko, jogurt, pavlaku itd. Kuvana jela i kvarljive namirnice takođe nije dozvoljeno unositi.

Ono što možete poneti jeste sveže voće i povrće, sem krompira (do 5 kilograma), do dva kilograma mleka u prahu za bebe kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Foto: MAXIMILIAN STOCK LTD / Sciencephoto / Profimedia

Carinici će vam dozvoliti da unesete pirinač, kečap, makarone, keks, čokoladu, vodu i sokove, sve dok vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 evra po putniku.

Što se tiče lekova, smete uneti količinu koja vam je potrebna za uobičajenu terapiju uz odgovarajuću medicinsku dokumentaciju.

U drumskom saobraćaju dozvoljeno je uneti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 grama duvana za pušenje.

Lica starija od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti 1 litar alkoholnog pića (udeo alkohola veći od 22%) ili 2 litre alkoholnog pića (udeo alkohola manji od 22%) ili 4 litre vina ili 12 litara piva.

Vaš ljubimac treba da bude čipovan i vakcinisan protiv besnila i da poseduje lekarsko uverenje, koje potvrđuje da svrha putovanja nije trgovina životinjama.

Zabranjeno je unositi biljke sa zemljom. Iznošenje antikviteta iz Grčke je takođe zabranjeno bez posebne dozvole Arheološke službe u Atini.

Jedna daska za surfovanje po osobi može biti uvezena/izvenzena bez carine, ukoliko je prijavljena u pasošu prilikom odlaska.

Putnici su u obavezi da prijave carinskoj službi gotovinu koju nose sa sobom i to u iznosu od 10.000 evra ili više.

Postoji uvek mogućnost da se „provučete“ sa nekim stvarima, ali kad je hrana u pitanju nema potrebe da rizikujete. Sigurno ne želite da vam se pokvari, jer nekada gužve na granici znaju da traju i po nekoliko sati. Cene u Grčkoj će i ove godine biti pristupačne, pogotovo kada su u pitanju veliki marketi, u kojima su cene kao kod nas.

Podaci preuzeti sa sajta GRČKAinfo.com.

Bonus video: Najlepše plaže

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram