Maslinovo ulje
Maslinovo ulje; Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Osim što je ukusno i super je dodatak jelima, maslinovo ulje ima mnoge zdravstvene dobrobiti. Naime, ono je bogato zdravim monozasićenim masnoćama. Ljudi s Mediterana imaju naviku da jedu puno maslinovog ulja i drugih zdravih masti umesto maslaca ili svinjske masti, pa su većinom zdraviji i duže žive.

U nastavku donosimo listu svega šta se događa u telu kada jedete maslinovo ulje.

Smanjen rizik od moždanog udara

Jedna studija, u kojoj je učestvovala 841.000 ljudi, pokazala je kako je maslinovo ulje jedini izvor monozasićenih masti, povezan sa smanjenjem rizika od moždanog udara.

Smanjen rizik od srčanih bolesti

Od 2018. godine postoji dovoljno dokaza koji sugerišu da je konzumiranje maslinovog ulja povezano sa smanjenjem rizika od pojave srčanih bolesti. Konkretno, konzumiranje oleinskih kiselina iz jestivih ulja poput maslinovog ili suncokretovog, može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Pročitajte još:

Usporavanje reumatidnog artritisa

Reumatoidni artritis je autoimuna i upalna bolest koja uzrokuje bolne otoke na određenim delovima tela. Studije sugerišu da konzumacija maslinovog ulja može da rezultira smanjenjem upale, a samim tim i smanjenjem bola.

Može da pomogne s plodnošću

Ono što jedete može da ima veliku ulogu u vašoj plodnosti. Mnoge studije pokazale su da muškarci i žene, koji su na mediteranskoj ishrani koja je bogata maslinovim uljem, imaju bolje šanse za trudnoću.

Može da smanji rizik od dijabetesa

Maslinovo ulje povezano je s pozitivnim učincima na šećer u krvi. Podaci istraživanja govore da je rizik od razvijanja dijabetesa manji kod ljudi koji praktikuju mediteransku ishranu.

Pročitajte još:

Mekša stolica

Život sa zatvorom ili tvrdom stolicom je, u najmanju ruku, neugodan. Konzumacija maslinovog ulja može da pomogne ljudima koji pate od tih problema.

Jače kosti

Jedna mala studija pokazala je kako maslinovo ulje poboljšava mineralnu gustoću kostiju kod žena.

Može da eliminiše bakterije koje uzrokuju čireve

H. Pylori je bakterija koja može da uzrokuje čireve na želucu. Podaci sugerišu da dve kašike maslinovog ulja dnevno mogu da eliminišu tu bakteriju u dve nedelje, piše Eat this.

***

Bonus video: Šta je to intuitivna ishrana? – gosti Ana Gifing i Tanja Mraović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar