začinjena hrana
Začinjena hrana; Foto: Victor Paul Borg / Alamy / Profimedia

Neki ljudi žive za pikantne ukuse, a ljuta papričica je uvek u pripravnosti, dok će im oni koji ne mogu ni da je okuse objasniti da toliko začinjena hrana nije baš ni zdrava.

Širok je spektar jela koja spadaju u začinjenu hranu, a čili papričice mnogima su glavna asocijacija.

„One sadrže aktivni sastojak koji se zove kapsaicin, koji deluje iritirajuće“, kaže profesor Stjuart Blum, gastroenterolog u Velington bolnici u Velikoj Britaniji i objašnjava šta se zapravo događa s vašim telom kad jedete začinjen obrok.

„Kapsaicin podstiče protok krvi u crevima i povećava proizvodnju sluzi, a može prouzrokovati i proliv… Koliko god začinjena hrana može biti ukusna za mnoge ljude, ona ipak iritira. To je definitivno povezano s povećanim probavnim smetnjama i osećajem pečenja u želucu“, dodaje Blum, a prenosi Index.hr.

Međutim, učinak koji ima na naše telo ipak se razlikuje od osobe do osobe. Blum kaže da, ako imate neku dijagnozu kao što su kolitis ili Kronova bolest, začinjena hrana može pogoršati simptome.

Osim na stomak, ljuto može da utiče i na kožu. „Neka ulja u začinjenoj hrani zapravo utiču na kožu, a vi osetite reakciju znojenja“, tumači Blum.

Pročitajte još:

S druge strane, postoji i razlog zašto neki ljudi ne mogu da prestanu da posežu za sve začinjenijom hranom. Konzumiranje čili papričica potencijalno može da oslobodi endorfin, a to bi možda moglo biti objašnjenje zašto osećate ushićenje nakon začinjenog obroka, čak i ako su vam usta utrnula od ljutine.

Blum smatra da je to posebno zanimljivo područje istraživanja uticaja začinjene hrane na apetit jer su dokazi kontradiktorni. Osvrće se na kinesku studiju iz 2014. godine koja pokazuje da je začinjena hrana povezana s gojenjem, ali napominje da se nije gledalo na uzrok i posledicu, a spominje i studije koje pokazuju da kapsaicin zapravo može povećati potrošnju kalorija i smanjiti apetit.

Ima još mitova o začinjenoj hrani koje Blum želi da razbije. „Mnogi ljudi misle da začinjena hrana uzrokuje čireve, ali zapravo nema dokaza da se to zaista događa“, ističe. „Začini imaju ulogu u smanjenju proizvodnje kiseline, podsticanju proizvodnje sluzi i protoka krvi. Ako ništa drugo, jasno je da začinjena hrana zapravo pomaže probavi i potiče protok krvi u creva“, navodi Blum, a kaže da nema dokaza ni za tvrdnju da začinjena hrana pogoršava hemoroide ili može uzrokovati rak.
***

Bonus video: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar