„Šta radite sutra? Ja primam vakcinu“

Zdravlje 13. jan. 202116:21 > 16:30
Podeli:
astrazeneka vakcina
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Početak prijave građana za vakcinaciju preko e-Uprave doneo je i neka nova pitanja, rasprave i dileme, a status psihološkinje Jovane Bjekić, koji se širi društvenim mrežama, nudi nekoliko važnih odgovora.

Uz dozvolu autorke prenosimo vam ga u celosti.

„Šta radite sutra? Ja primam vakcinu.

Kako/odakle ti? Radim na Institutu koji je na listi zdravstvenih institucija za prioritetnu vakcinaciju (moje kolege rade već mesecima na PCR-u, analiziraju materijale, uzimaju uzorke, rukovode COVID naučnim projektom – ja i moji iz laba sa njima delimo zgradu/hodnik/WC – isto kao čistačice/portiri/pravnici u bolnicama)

Koju si vakcinu izabrala? Nisam. Prvo smo se gotovo svi prijavili, posle smo pitali, pa su nam rekli da je Pfizer-BioNTech. Ja sam psiholog, moje kolege su lekari, biotehnolozi, biohemičari, molekularni biolozi i sl.– ako oni ne „biraju“ vakcinu nego slave to što imamo priliku da budemo vakcinisani, ja mogu da budem samo zahvalna što radimo na istom mestu.

A, tvoji – mama, tata, baka, deka? Mama je lekar, pa je isto na listi prioriteta – ona će primiti vakcinu koja joj bude dostupna (srećna je što je vakcincija krenula, sa mRNK nema iskustva jer je nova stvar pa čita i informiše; sa tradicionalnim vakcinama kao što su ruska/kineska radi već 40 godina). Tata, baka, deka i svi ostali će primiti bilo koju koja bude dostupna kada na njih dođe red po planu vakcinacije – juče smo ih prijavili preko https://euprava.gov.rs/usluge/6224. Baka je u međuvremenu saznala preko TV-a (izvor: Pink/Prva) da može da se bira, pa je onda razmišljala i odlučila da joj se više sviđa da primi rusku nego američku. Tata – najbolji bacač fora – je pita: A što ti je ruska bolja od američke? I onda ona počne da se smeje – a on nastavlja da je zasmejava kao i tokom vanrednog stanja i svih situacija kad je bila uplašena.

Da li se plašiš? Ne. Ali ja sam verovatno privilegovana – jer sam odrastala uz mamu lekara koja je uvek umela i želela da mi objasni kako vakcine rade, jer sam studirala na fakultetu na kom se uči o tome kako se šire teorije zavere, jer pratim rad kolega koji se bave fenomenom odbijanja vakcinacije, jer radim na biomedicinskom naučnom institutu, jer volim da pratim šta se dešava u svetu pa onda znam da je Izrael vakcinisao gotovo 2 miliona ljudi (https://ourworldindata.org/covid-vaccinations), jer imam prijatelje/kolege u inostranstvu pa od čujem kojim tempom i koje vakcine oni primaju.

Ako imate bilo kakvu dilemu da li treba da primite vakcinu ili ste skeptični po pitanju toga kako radi – nemojte mene pitati jer ima naših naučnika koji su mnogo stručniji i koji mogu da odgovore na dileme evo ovde: https://www.facebook.com/groups/scienceinserbia.

Ako imate dilemu oko toga „od čega“ je vakcina i da li ima neke neželjene efekte ili bilo šta slično to pogledajte ovde: https://www.alims.gov.rs/…/smpc/515-01-04359-20-001.pdf To je Agencija za lekove koja odobrava svaki lek koji ste ikada primili i na njihovom sajtu (nije baš to tamo sve lako da se nađe, ali kad je zdravlje u pitanju, nije na odmet potruditi se) postoje uputstva i sve detaljne informacije.

Ako imate kompjuter/telefon sa internet konekcijom razmislite da li ima neko kome treba da pomognete da se prijavi za vakcinaciju (moja baka ne koristi računar ali zato ima mene i tatu).

Pročitajte još:

Ako čitate komentare na vesti ili objave, na koje pomislite „kakvi debili“ samo zato što ne misle isto što i vi, nemojte osuđivati – nemamo svi isti pristup informacijama. Ako ste uplašeni ili skeptični – to je zato što je sve ovo novo, zato što se od nas traži da odlučujemo o nečemu o čemu 99% nas ne zna ništa, zato smo zasuti informacijama „iz prve ruke od sestre moje drugarice koja je lekar“, zato što oni koje smatramo autoritetima iznose svoje stavove kao naučne činjenice. Ako ste ljuti što mislite da će neko da pokuša da vas „natera“ da se vakcinišete – ne brinite neće, ali će vam svako ko je prošao intenzivnu negu reći da bi on sve dao da mu je neko ponudio vakcinu. Ako mislite da će neki dobiti vakcinu „preko veze i preko reda“ – možda, nema veze – svaka vakcinisana osoba je dobra stvar za naš kolektivni imunitet.

I još malo ličnih stavova: Da li ću kad primim vakcinu ići bez maske? Ne, jer ne želim da me bilo ko vidi i pomisli da je ok da on/ona ne nosi masku. Dokle tako? Dok se ne spustimo na 0 novih slučajeva. Hoćemo u kafanu kad primiš vakcinu? Ne, dok svi ne budemo vakcinisani ili dok ne budemo imali 0 novih slučajeva. Šta ćeš da radiš kad primiš vakcinu? Verovatno da odgovaram na poruke tipa „kako si“ – i to ću rado da radim jer znam da brinete i da je uvek dobro imati nekog svog za iskustva iz „prve ruke“.“

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar