Podeli
Foto:NovaS; Ivan Dinčić/Nova S

Virusološkinja Tanja Jovanović i imunolog Srđa Janković tvrde da nema dokaza da je jedna vakcina bolja od druge, kao i da je imunitet koji se razvija posle vakcinacije je potpuno identičan nazavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine.

Dr Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta  je za RTS navela da su u Srbiji trenutno registrovane dve vakcine – Fajzerova i ruska Sputnjik, ali da je, bez obzira o kojoj se vakcini radi efekat vakcinacije identičan i pruža nam mogućnost zaštite od susreta sa virusom i infekcija.

“Prema tome nema nikakvog razloga za to da brinemo ukoliko nemamo neko posebno medicinsko znanje pa da razlučujemo o tome koje su prednosti, a koji su nedostaci određenih vakcina. Kada je registrovana od strane Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) znači da se radi o vrlo bezbednoj, vrlo efikasnoj vakcini koja ima svoj određeni cilj”, ističe Jovanović.

Jedna je američko-nemačka vakcina, druga je ruska, ali i jedna i druga vakcina pripadaju novoj generaciji vakcina u tehnološkom smislu njihove proizvodnje, tako da i jedna i druga stimulišu i produkciju antitela i ćelijski imunitet koji je bitan za odbranu od infekcija, objašnjava Jovanović.

dr Tanja Jovanović
Dr Tanja Jovanović; Foto: Printscreen Nova S

Isto tako, imunolog Srđa Janković izjavio je danas da nema dokaza da je neka vakcina protiv korona virusa bolja od druge, ali da su sve bezbedne.

On je za tv Prva rekao da svaka od njih štiti i može značajno da pomogne, a da će kada se dokaže da je neka vakcina bolja od druge to ući u protokole.

“Ovo su za sada samo pretpostavke. To što sam primio Fajzerovu vakcinu ne znači da njoj dajem prednost već da je bila prva dostupna mojim kolegama u Tiršovoj. Primio bih i svaku drugu da je bila tada dostupna”, rekao je Janković.

Pročitajte još:

Doktorka Jovanović smatra da ipak poslednju reč o izboru vakcine treba da daju izabrani lekari koji u skladu sa našim psihofizickim stanjem odlucuju koja je vakcina najbolja za nas. Govoreci o tome ko sme, a ko ne sme da primi vakcinu odgovara da to zavisi od slučaja do slučaja i da poslednju reč daje takođe izabrani lekar koji je upoznat sa stanjem pacijenta.

“Ako imate neku akutnu infekciju pracenu temperaturom, a nije korona vi u tom momentu ne možete da primite vakcinu. Zatim, ukoliko imate neku hronicnu bolest koja zahteva aktivnu terapiju vi u tom periodu kad se prima aktivna terapija ne možete da primite vakcinu”, objašnjava Jovanović.

Takođe kaže i da još uvek nemamo dovoljno iskustva sa virusom i ukoliko žene planiraju trudnocu ili ukoliko su trudne ne treba da prime vakcinu. Dodaje da to ne znači da vakcina nije bezbedna već da samo nije urađeno dovoljno ispitivanja.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Dr Srđa Janković ističe da oni koji žele da prime vakcinu ne moraju da rade PCR test, ali ako su zaraženi virusom, vakcina im neće pomoći i neće na vreme podići imunski odgovor ali neće ni odmoći.

“Osoba će se razboleti od korone, ali naravno nije dovoljno imunizovana. Tri nedelje su potrebne da vakcina deluje, ali nema rizika niti opasnosti. Neće mu se ništa od vakcine desiti osim što ona neće moći da pomogne još”, objasnio je Janković.

On je rekao i da dolazak vakcina ne znači da treba prerano da se opuštamo.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar