Mnogi već kijaju zbog maca od topole.

Nešto belo poput paučine ili maslačka svakog dana ti leti pravo u oči, u usta, pa kijaš i sve ti smeta. Koliko je opasna takozvana maca sa topola na koju se mnogi žale u ovo doba alergija, za Novu priča alergološkinja prof. dr Sanvila Rašković.

Iako su mnogi ubeđeni da je u pitanju alergen poput polena, maca s topola ipak je nešto drugo.

„To je manje-više mehanička iritacija, ne u smislu prave alergije. Pravu alergiju izazivaju poleni trava i drveća“, kaže prof. dr Sanvila Rašković, internistkinja alergološkinja i klinička imunološkinja iz Klinike za alergologiju i kliničku imunologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Ipak, postavlja se pitanje zašto se mnogi žale na ove omotače koje štite plod topole i veruju da su i to alergeni koji prave muke.

„Od te mace može da grebucka, golica, svrbi i možda malo više kod onih koji već imaju alergijsku kijavicu, ako imaju preosteljivost nosne sluznice, ali ne smatra se da je to klasičan alergen.“

Sada su i dalje aktivni poleni drveća, a u maju očekujemo i polene trava, kaže naša sagovornica.

Pročitajte još:

„Ovo lošije veme će malo sve možda odložiti. Trave su najaktivnije u maju i junu.“

U tom slučaju, između ostalog, kao jedan vid terapije preporučuju se i takozvane vakcine za alergiju za koje mnogi kažu da im drastično smanjile probleme sa alergijskom kijavicom.

I njih strogo mora da prepiše lekar.

„Sa procesom se kreće krajem oktobra, odnosno u novembru, kad svi poleni prođu, kad prođe ambrozija. Mora da se prođe kožna proba i iz krvi da se izvade antitela na inhalacione alergene. Lečenje zavisi od težine kliničke slike. Pritom, nije svaka osoba za imunoterapiju, posebno oni koji imaju zarazne, autoimunske, maligne bolesti. Dakle, čovek mora da bude relativno zdrav da bi dobio imunoterapiju za alergije. Prethodnih godina terapija se najviše uzima sublingvalno, tj. pacijent uzima kapi određenih rastvora prema shemi“, kaže doktorka Sanvila Rašković.

Ona objašnjava i kako izgleda cela procedura.

„To nije metoda za koju čovek može sam da ode u apoteku i uzme terapiju jer kija, nego mora da je odredi stručnjak. To se radi tako što kod lekara opšte prakse uzmete uput za alergologa na Kliničkom centru Srbije. Tamo vam urade neophodne analize i testove. Mi na osnovu toga vidimo na šta je pacijent osetljiv i onda mu ponudimo terapiju, a jedna od njih je i ta imunoterapija, tj. vakcina protiiv alergije“, kaže doktorka kako i u drugim velikim zdravstvenim centrima u državi stvari slično funkcionišu.

Doktorka dodaje i da se ova terapija daje za alergije na grinje i na polene.

Naravno, osim imunoterapije, tu su i drugi uspešni vidovi lečenja, s tim što lekar na osnovu vašeg stanja treba da proceni šta bi vam najbolje pomoglo.