Šta će se desiti ako se predoziraš vitaminom D

Podeli:
vitamin d
Foto: beyond/Josef Fankhauser / BilderLounge / Profimedia

Koliko je zaista bitan vitamin D većina nas je sazna tek kad je počela pandemija koronavirusa, sa kojom se pokazalo da njegov manjak predstavlja veći rizik od zaraze, ali i težu kliničku sliku ako dobijemo kovid. A kako da proverimo da li nam fali ovog vitamina, objašnjava prof. dr Marina Nikolić Đurović, endokrinolog sa Kliničkog centra Srbije.

„Maksimalna bezbedna dnevna doza vitamina D3 je 4.000 internacionalnih jedinica, ali preporučuje se 2.000 jedinica dnevno, posebno hroničnim bolesnicima, onima sa malignim bolestima, starijima, za prevenciju osteoporoze. Normalne vrednosti su između 75 i 150 nanomola po litar, odnosno 30 do 60 nanograma na mililitar i to može da se proveri u bilo kojoj biohemijskoj laboratoriji“, kazala je prof. dr Marina Nikolić Đurović, endokrinolog u Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS, na edukativnoj radionici „Ajmo u život“.

Pročitajte još:

Tako ćemo znati da li nam nedostaje vitamina D, što je vrlo verovatno. Naime, profesorka je istakla da je neophodno dodavanje vitamina D3 u vidu suplemenata, najbolje u soft gel kapsuli, jer hranom ovaj vitamin ne možemo da unesemo dovoljno.

Hrana koja ima najviše vitamina D su jaja, mleko i mlečni proizvodi, riba, najpre tunjevina i losos, sojino brašno, ali to nikada nije dovoljna količina.“

Dakle, uz ishranu bogatu ovim vitaminom i uz preporučenu dnevnu dozu kroz suplemente ne možemo da preteramo sa ovim vitaminom, pre svega jer se u telu ne stvaraju njegovi depoi, već se on odmah troši. A neophodan nam je posebno u ove zimske dane, kada nema sunca, koje je najbolji izvor. Na sve to nam je važan zbog korone. Već je potvrđeno da su mnogi pacijenti hospitalizovani zbog kovida imali manjak vitamina D.

„Veliki broj studija je pokazao kolika je važnost vitamina D3 u lečenju infekcije izazvane ovim virusom. Dokazano je da su mnogo bolje prolazile osobe koje su imale infekciju i normalne koncentracije vitamina D3, da su provele značajno manje vremena u bolnici, kao i da je mnogo manje njih imalo teške forme bolesti. Međutim, glavni izazov za prevazilaženje visokih stopa nedostatka vitamina D je taj što nije lako održavati dovoljne nivoe ovog vitamina kroz ishranu i moderan stil života.“

Profesorka je istakla i da su zato zemlje koje imaju malo sunca, posebno one skandinavske, obogaćivale namirnice vitaminom D i podsticale suplementaciju ovim vitaminom i pre pandemije korone, što se pokazalo kao dobar recept za borbu s mnogim oboljenjima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar