VIDEO Kako da razlikuješ simptome alergije, korone i prehlade

Podeli:

U ove dane stislo je sve – i korona, i alergija, i prehlada. Koji su simptomi ovih zdravstvenih tegoba i kako da ih razlikujemo, za portal Nova.rs priča dr Nikola Stojković, koji ima veliko iskustvo iz kovid ambulante.

Kijavica, temperatura, bol u mišićima – mora da je korona, šta bi drugo bilo. Ili je možda ipak prehlada od promaje… A i alergija je ovih dana u punom zamahu. Kod ovakvih dilema – koji su simptomi kad su u pitanju alergija, korona i prehlada i kako da ih razlikuješ – reč stručnjaka je najvažnija, te smo sa dr Nikolom Stojkovićem razgovarali o najčešćim simptomima aktuelnih bolesti.

„Problem u svemu je što se mnogi simptomi preklapaju kad su u pitanju alergija, korona i prehlada, slični su i onda nije lako ni nama samima ni lekarima da shvatimo šta nas muči. Korona je, naravno, najveća briga svih nas već više od godinu dana, ali nije svaka kijavica i kašalj korona. Drugi zdravstveni problemi nisu nestali s pandemijom, i dalje su aktuelni“, kaže on.

Simptomi – alergija

Kako navodi dr Stojković, oni koji su alergični na ambroziju i druge polene, u ovo doba godine osećaju razne tegobe. Doktor izdvaja one najčešće. To su:

curenje iz nosa

svab nosa

promuklost

kašalj

suženje disajnih puteva

O tome kako možemo sebi da pomognemo kod alergija, nedavno je za portal Nova.ts govorio dr Bojan Marković, specijalista ORL, subspecijalista alergologije i kliničke imunologije. Kako je naveo, svakodnevno pranje kose i odeće posle boravka napolju, kao i dovoljan unos cinka, vitamina D, C, kalcijuma i probiotika može da pomogne u borbi sa alergijama.

Simptomi – delta soj korone

Što se tiče simptoma delta soja korone, oni su nešto drugačiji od prvobitnog alfa soja.

„Problem je, naime, što su simptomi sezonskih bolesti jako slični, dakle, mnogi znakovi se preklapaju kad su u pitanju alergija i korona, a vreme je i prehlada i gripa. Recimo, ako neko ima proliv i povraća, ni lekar odmah ne može da zna da li je reč o stomačnom virusu ili simptomu delta soja. Tek kad se pacijent testira, na osnovu simptoma, znaće se šta je u pitanju. Ako je pak antigenski test koji se radi negativan, a simptomi ukazuju na kovid infekciju, radi se i PCR test. Pored toga se, naravno, uradi i krvna slika i na osnovu svega toga se pacijentu da odgovarajuća terapija.“

Doktor napominje da je donekle specifično za koronu gubitak čula mirisa i ukusa, ali da to nije obavezno kod svih pacijenata. On ipak izdvaja simptome delta soja korone koji se najčešće javljaju kod zaraženih. To su:

glavobolja

bol u grlu

povišena temperatura

curenje iz nosa

gubitak čula mirisa i ukusa

mučnina, povraćanje, dijareja

Simptomi – prehlada i grip

Što se tiče prehlade, doktor kaže da je prvi znak sinusitis, odnosno glavobolja, otežano disanje, pritisak u glavi, posebno ako ste ranije već imali hroničnih problema sa sinusima.

„Što se tiče gripa, njega karakterišu klasični simptomi za viruse – bol u grlu, kašljanje, kijanje, temperatura, koji mogu da se jave i kod korone i kod svih drugih virusih infekcija“, kaže dr Stojković i izdvaja najčešće pokazatelje prehlade, odnosno gripa.

blaga temperatura

kijanje

suv kašalj

malaksalost

jeza

bol u mišićima i zglobovima

Za kraj ne treba zaboraviti da smo svi različiti i da neki simptom kod jedne osobe može biti znak sasvim druge bolesti kod nekog drugog. Zato, za bilo koje tegobe koje osetite najbolje je da se odmah javite lekaru jer ćete jedino tako znati šta vas muči i kako da se lečite. Najgore je da nekoliko dana idete naokolo i kijate i kašljete ubeđeni da vas je produvala promaja, a zapravo sejete koronu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj

Komentari

Vaš komentar