Kako da pomogneš sebi kod alergije na ambroziju

Zdravlje 09. sep. 202116:07 > 16:25
Podeli:
Prvomajski uranak, Prvi maj, roštilj
Prvomajski uranak Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ambrozija je uzročnik oko polovine svih polenskih alergija, a ovih dana cveta punom snagom zagorčavajući život svim osobama sklonim alergijskim reakcijama. Znamo da alergije nisu izlečive, ali - postoji li nešto što možemo da uradimo kako bismo bar ublažili tegobe u ovom periodu?

„Lekovi su broj jedan za držanje alergije pod kontrolom. Pokazalo se da su antihistaminici u obliku spreja vrlo efikasni u suzbijanju tegoba. Naravno, dijagnozu postavlja lekar i prepisuje se adekvatna terapija za svakog pacijenta individualno, u zavisnosti od kliničke slike“, kaže dr Bojan Marković, specijalista ORL, subspecijalista alergologije i kliničke imunologije.

Prema njegovim rečima, upravo je ambrozija dominantna kad su u pitanju problemi s alergijama kod nas, visoke je koncentracije i izuzetno potentna. Najbolje bi, kaže, bilo kad bi se organizovalo sistemsko uništavanje ambrozije, jer pacijenti često i ne znaju kako ambrozija zapravo izgleda.

„Sad je pik, najgora situacija, ali uskoro bi trebalo da polako ulazimo u period kad se smiruje. Mada, ako se nastavi lepo vreme bez vetra, moglo bi da potraje i do kraja oktobra. Hladnije vreme i kiša spuštaju alergene i prestaje cvetanje korova“, objašnjava dr Marković.

Ipak, postoje i neki konkretni saveti koje alergični na ambroziju mogu da primene u iščekivanju jesenje sezone, kako bi ublažili simptome. Polen se unosi u kuću na odeći, kosi, telu, na kućnim ljubimcima, tako da će svakodnevno čišćenje u periodu cvetanja ambrozije, znatno pomoći u otklanjanju alergena, a tegobe može olakšati i redovno ispiranje nosne duplje hipertoničnim rastvorom morske soli.

Pročitajte još:

„Preporučuje se češće pranje kose i redovna promena odeće. Takođe, treba spavati sa zatvorenim prozorima, jer je najveća koncentracija alergena u ranim jutarnjim satima, oko 3, 4 ujutru“, kaže dr Marković.

S druge strane, možemo i da samom organizmu pomognemo da se stabilizuje u reakcijama. Veze između alergija i suplementacije još nisu dokazane i ne računaju se u zvanične preporuke alergologa, ali mnoga istraživanja su pokazala smanjenje simtpoma prilikom korišćenja: cinka, vitamina D, C, kalcijuma i probiotika. Određena hrana bolje može pomoći.

„Hrana bogata kalcijumom pre svega, jer kalcijum stabilizuje ćelije zaslužne za alergijsku reakciju organizma. Trenutno mi padaju na pamet banana i mleko“, kaže dr Bojan Marković.

Nacionalno udruženje Alergija i ja savetuje i da se unosi što više proteina, ribe i mesa, naročito lososa i govedine, a da se bude obazriv sa svežim voćem i povrćem, medom i orašastim plodovima. Ističe se da je hitratacija i u ovom slučaju jako bitna, a posebna preporuka ide za čaj od kurkume, koja blokira proizvodnju histamina i ima antiupalne efekte.

Simptomi alergije na ambroziju isti su kao i kod bilo koje alergije na polene: kijanje, svrab nosa, curenje iz nosa, svrab, crvenilo i peckanje očiju, bol i osećaj pritiska u sinusima, gubitak mirisa, glavobolja, bol i zapušenost u ušima, suvi kašalj, osećaj grebanja u grlu… Prilikom alergijske reakcije, iziritirana sluzokoža nosa je pogodna za razvoj bakterija i virusa, te se neretko javljaju komplikacije u vidu infekcija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar