Kupus i karfiol prvi.
Unos određenih namirnica može imati veliki uticaj na zdravlje bubrega, čija je glavna zadaća filtriranje krvi i uklanjanje toksina koje šalje u bešiku, a odatle se eliminišu kroz urin. Ako bubrezi ne rade kako treba, može doći do ozbiljnih posledica.
Zato stručnjaci preporučuju da se u redovnu ishranu uključe namirnice koje dokazano pospešuju rad bubrega i poboljšavaju njihovo zdravlje. Times of India ukazuje na sedam namirnica koje pozitivno utiču na bubrege.
To su:
kupus;
karfiol;
paprika;
bobičasto voće;
maslinovo ulje;
jaja (posebno belanca);
riba.
Svaka od ovih namirnica sadrži nutritivne vrednosti koje pospešuju rad bubrega, sprečavaju nastanak bakterija u bešici i mokraćnom traktu i pomažu u smanjenju rizika od bubrežnih bolesti.
***
Bonus video: Pobeda u ringu humanosti: „Nisu mogli da me odvrate od ideje da doniram bubreg“