Saveti lekara da lakše podnesemo nagli skok temeprature

Zdravlje 19. jan. 202115:01 > 15:02
Podeli:
Foto:TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Ponovo se suočavamo s temperaturnom vrteškom - nakon ledenog vikenda danas kreće otopljavanje i za petak je prognozirano da će u Beogradu biti i preko 15 stepeni, a od nedelje opet zahlađenje...

Meteorolog Nedeljko Todorović najavio je da nam sledi naglo otopljavanje, a već početkom sledeće nedelje možemo da očekujemo sneg. I dok se neki raduju što zimske čarolije nisu gotove, drugi strepe od naglih promena vremena koje se u najavi nižu do kraja zime. Dr Sandra Milosavljević, specijalista opšte medicine, za čitaoce portala Nova.rs dala je nekoliko saveta kako proći kroz njih sa što manje zdravstvenih tegoba.

Najugroženiji su hronični pacijenti. RHMZ je istakao da će ovih dana očekivane biometeorološke prilike izazvati uobičajene tegobe kod većine hronično obolelih.

„Posebno treba da se paze oni s kardiovaskularnim problemima i astmatičari, kao i psihijatrijski pacijenti. Obavezno da uzimaju svoju terapiju, sve prepisane lekove i da redovno proveravaju pritisak. Često se javljaju u ovim periodima, guše se, skače im pritisak, pada im pritisak, razdražljivi su… Dešava im se sve ono čemu su inače skloni“, objašnjava dr Milosavljević.

Prema njenim rečima, teže se podnose nagli skokovi temperature, nego zahlađenje, a utiču i na one koji nemaju hroničnih bolesti.

Pročitajte još:

„Jako je teška ta promena vremena, dolazi do oscilacija pritiska, javlja se glavobolja i bolovi u kostima, stvara nam umor, pospanost, razdražljivost. Savet je što više tečnosti i vitamina koje inače sad svi pijemo, C i D. Oni su nam najpotrebniji u ovom periodu“, ističe dr Milosavljević.

Što se ishrane tiče, važi standardna preporuka: što više povrća i voća.

„Na pijacama ima zeleniša, spanaća i blitve, tu su i brokoli, karfiol, cvekla, prokelj, tikva… Ima i voća – limun, pomorandža, jabuka. Ne moraš da pojedeš kilogram jabuka, dovoljne su dve voćke u toku dana ili dve šake bobičastog voća da se poboljša imunitet“, ističe naša sagovornica i podvlači da, uprkos zimi, ne treba zaboraviti na kretanje.

„Treba se kretati što više, uz zaštitnu masku, naravno. Kad se čovek kreće, to mu normalizuje i pritisak i psihu. Generalno je savet ljudima da pozitivno razmišljaju, da ne dozvole da ih vreme onemogući da budu srećni, da ne gledaju previše biometeorološke prognoze i spremaju se za glavobolje, nego da izađu napolje i kreću se“, zaključuje dr Milosavljević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar