Kafići i restorani danas počinju da rade i u zatvorenom, do 22 sata, a jedan od uslova je da nema muzike. Koliko ta mera ima smisla - pitali smo prof. dr Zorana Radovanovića.
O otvaranju klubova tek kad budemo ispod 100 zaraženih, ali ugostiteljski lokali od danas mogu da rade i u zatvorenom do 22 sata uz poštovanje određenih mera.
„Mora se poštovati do 50 odsto iskorišćenosti prostora, razdaljina, neće biti muzike, da li je ona živa lili nije, nebitno je“, odlučeno je na sednici Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa.
“Smatra da se ljudi uz muziku opuštaju i ne poštuju mere, što dovodi do mogućnosti lakšeg prenošenja virusa”, pojasnio je epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Branislav Tiodorović.
Međutim, nije samo to.
„Ima logike da bude bez muzike, jer, kada je bučno, mi ne govorimo nego vičemo. Tada se mnogo veća količina kapljica odlepljuje sa sluznice i dospeva u spoljnu sredinu“, objašnjava epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović.
Prema njegovim rečima, kapljice lete obično do jednog metra, retko malo dalje. Međutim, iz manjih kapljica ispari voda dok polako gube visinu, pa se svedu na tzv. kapljična jezgra promera pet i manje mikrona. Ona mogu satima da lebde, stvarajući zarazni aerosol u zatvorenim prostorijama.
„Dodatni argument protiv muzike u kafićima je potencijalno narušavanje idealnog razmaka među ljudima u vreme pandemije. Na primer, ako sedimo u kafiću i krene muzika, možda poželimo da zaplešemo, a onda se u sledećem trenutku tu stvori još 20 parova… Na kraju, kad nema muzike, i manje je atraktivno provoditi vreme u kafićima“, kaže Radovanović, ukazujući i na ograničenje broja ljudi koji mogu istovremeno da borave u određenim prostorima.
Muzika je i u drugim zemljama „ukinuta“, između ostalog i u Grčkoj. Generalni sekretar za trgovinu i zaštitu potrošača Panagiotis Stambulidis nedavno je objasnio da će kafići i restorani, čak i oni na plažama, raditi bez muzike, jer su stručnjaci su procenili da buka podstiče podizanje glasa, što dovodi do širenja kapljica kroz vazduh i smanjivanja distance među sagovornicima.
***
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: