Pulmolog o koroni: Da li je pouzdaniji rendgen ili skener

Zdravlje 20. jul. 202020:21
Podeli:
skener
Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Na društvenim mrežama širi se informacija da se upala pluća, koju izaziva koronavirus, ne može primetiti na rendgenskom snimku, već samo putem CT skenera - proverili smo da li je to istina.

Kao što znamo, koronavirus doneo je i širenje raznih informacija o prirodi bolesti i njenim simptomima, od kojih mnoge nisu proverene. Tako sada mnogi tvrde da se promene na plućima koje uzrokuje koronavirus ne primete na rendgenskom snimku pluća, već se tek otkrije na CT skeneru. To može biti tačno, ali je veoma retko.

Snimanje pluća se može uraditi rendgenom, ultrazvukom ili CT pregledom (skener). Po evropskim preporukama rendgen i ultrazvuk pluća su mnogo manje pouzdane radiološke metode od CT-a za otkrivanje ranih promena na plućima. Flajšnerovo društvo, međunarodno udruženje stručnjaka koji se bave otkrivanjem bolesti grudi, takođe je izdalo svoje smernice prilikom pregleda pluća pacijenata koji imaju kovid 19.

U njima se navodi da je CT je pouzdanija metoda od klasičnog rendgenskog snimka, ali da odluku o snimanju pluća skenerom donosi klinički tim u zavisnosti od stanja pacijenta, ali i datih mogućnosti i direktiva medicinskih vlasti.

Skener bi trebalo da se uradi pacijentima koji imaju faktore rizika za nastanak težeg oblika kovida 19, ali se savetuje svima koji imaju pozitivan test na koronavirus. Takođe, savetuje se skeniranje pluća i pacijentima koji još uvek nemaju potvrđen pozitivan rezultat testa na koronavirus, ali već im se razvio srednje težak ili težak oblik bolesti.

Još o koronavirusu:

Doktorka Tatjana Radosavljević, pulmolog, za naš portal objasnila je kakva je kod nas praksa, i ima li istine da lekari mogu prevideti upalu pluća na rendgenskom snimku.

„U ranim fazama bolesti, postoji mogućnost da se upala pluća ne može videti na običnom snimku pluća, ali radi se o samom početku bolesti, i to je veoma retka pojava. U Kini su u decembru rađeni skeneri kod pacijenata u prvih par dana bolesti, da bi se upravo ovo pratilo. Upale pluća koje se razvijaju kod kovida mogu se videti na običnom snimku pluća. Virus korona ima afinitet – ‘voli’ respiratorni sistem, te zahvata i pluća. Međutim upale pluća ne razvijaju svi pacijenti“, govori doktorka Radosavljević.

Dakle, ukoliko vam je urađen rendgen snimak pluća, nemate razloga da sumnjate u njegovu verodostojnost, što naglašava i doktorka.

„Po mom iskustvu, kolege radiolozi su sada vrlo precizni kod čitanja snimaka i opisuju minimalne promene kod svake sumnje na kovid i indikuju eventualne CT-skener preglede. Dakle, nije potrebno da svi koji dobiju temperaturu hrle na skenere“, kaže doktorka Radosavljević za Nova.rs.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar