Šta sve u vašem telu napada korona i koliko traju posledice

Zdravlje 19. jul. 202012:39 > 12:51
Podeli:
Posledice korone
Foto: ORLANDO SIERRA / AFP / Profimedia

Iako je vrhunac pandemije korona virusa već prošao u velikom delu Evrope, a bolnice više nisu prepune, na hiljade onih koji su se oporavili od COVID-19 i dalje pate od dugotrajnih simptoma kao što su pomućena svest, zamor i gubitak daha.

Kako navodi CNN, jedan od takvih primera je slučaj Emilijana Peskarola, 42-godišnjeg profesionalnog ronioca iz Italije, koji je u bolnici u Ðenovi lečen 17 dana tokom marta i aprila, a tri meseca posle odlaska kući i dalje ima problema sa disanjem.

Peskarolo ističe da, po otpuštanju iz bolnice, nedeljama nije primećivao nikakav napredak u daljem oporavku i da mu se čak i kratka šetnja činila kao penjanje na Mont Everest.

Još o koroni:

Kako kaže, gubio je dah i tokom govora, zbog čega je bio veoma zabrinut, a tek kada je, zajedno sa desetinama drugih rekonvalescenata, krenuo na rehabilitaciju u jednoj klinici u svom gradu, napredak je postao vidljiv.

Skorija istraživanja pokazala su da COVID-19 oštećuje ne samo pluća već i bubrege, jetru, srce, mozak, nervni sistem, kožu i probavni trakt.

Zbog toga su usluge rehabilitacije za rekonvalescente počele da nude i zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji, gde se oni koji pate od dugotrajnih simptoma organizuju i u internet zajednice, pokušavajući da sebi olakšaju put do oporavka, navodi CNN.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar