Tanja Jovanović: Korona virus mutira

Zdravlje 18. jul. 202010:39
Podeli:
Foto: Nova S

Korona virus mutira, on uči na svojim greškama, videćemo da li će tokom vremena prerasti u sezonski virus ili će ojačati, rekla je virusolog Tanja Jovanović u "Probudi se" na Novoj S.

„Mi virusolozi smo upoznavali novi virus zajedno sa pandemijom. Očekivali smo da se ponaša kao SARS i MERS virusi, koji izazivaju teške infekcije pluća. Želeli smo da ga dešifrujemo, da vidimo koliko je sličan virusu slepog miša, ali i virusa izolovanih u okolnim zemljama, u svetu pa i u Kini. U saradnji sa Vladom republike Srbije, dobili smo nacionalnu studiju koja se bavi molekularnom karakterizacijom ovog novog korona virusa. Utvrdili smo da ovaj virus mutira i praktično bi mogli reći da uči na svojim greškama. Otkrili smo mutaciju koja je karakteristična za evropski soj virusa, tako da su naši izolati najsličniji nemačkim i italijanskim sojevima virusa, a ta mutacija je važna jer nju karakteriše taj veliki stepen transmisije. To znači da se kod nas lakše prenosi sa čoveka na čoveka“, objasnila je Jovanović.

Kako ističe, virus jeste mutirao, ali to su samo tačkaste mutacije, koje ne menjaju taj njegov informativni smisao.

„Očekujemo da će vremenom doći do akumulacije mutacija koje mogu da dovedu do promene virulencije i ponašanja virusa u jednom i u drugom smeru. Nauka je pokazala da u toku replikacije virusa može da dože do porasta virulencije ili do smanjenja. Videćemo kako će se ovaj virus dalje ponašati. Možda će se javiti novi sojevi virusa, što bi moglo da znači da može da preraste u sezonski virus“, ističe Jovanović.

Govoreći o potpunoj konfuziji koja je u javnosti nastala povodom testova i njihovih rezultata, doktorka je rekla:

„Dijagnostika se deli u dve grupe jedna dokazuje virus, a druga je indirektna i određuje do koje mere je otpornost domaćina na virus. Ova prva grupa utvrđuje prisutnost virusa iz brisa. Virus je u brisu prisutan jedan do dva dana pre početka bolesti i još nedelju dana od početka simptoma bolesti. Kad se spusti u pluća onda bris nije pouzdan, tada treba uzeti uzorke iz donjih partija pluća, odnosno uraditi sputum. Vrlo često zato imamo upute da je PCR nalaz negativan, a pacijent jako loše. To nisu lažno negativni nalazi, samo bris nije uzet na pravi način, odnosno iz donjih partija, gde se u toj fazi može pronaći.

Serološki testovi, navodi dalje, određuju prisustvo antitela. Imamo više klasa antitela, a nama su značajne IGM i IGG antitela.
„Potrebno je da prođe nedelju dana od prvih simptoma da bi bilo određeno prisustvo IGM antitela, a za IGG nedelju do 10 dana. IGM govori o aktuaelnoj infekciji, a IGG da je bilo infekcije. Ima jako puno lažno pozitivnih IGM rezultata. Osobe koje imaju autoimune blesti, koje su na nekoj terapiji, mogu da daju lažni nalaz. Zbog tog serološki testovi nisu dijagnostički, već dopunski da napravimo mozaik i na pravi način uspostavimo dijagnozu“, kaže Jovanović.

Kada je reč o najavama vakcine protiv korone do kraja tekuće godine, Jovanović kaže da je optimistična.
„Pa moram da budem optimista, ali put od potencijalne vakcine do registracije i prodaje je dug put. Ja verujem da ćemo do kraja ove i početka sledeće godine imati neku vakcinu. Trenutno ima oko 150 vakcina u pripremi, 20 je ušlo u klinička ispitivanja. Kada se registruje vakcina znači da je efikasna i bezbedna za upotrebu, računam da ćemo uskoro moći da govorimo o pravoj vakcini“, zaključuje Jovanović.

Komentari

Vaš komentar