Foto:Vesna Lalić

Alkoholizam u Srbiji je sve veći problem, kojeg mnogi nisu ni svesni. Koji znakovi odaju alkoholičara, za portal Nova.rs govori Mirjana Martić Pantić, psihološkinja iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ulici u Beogradu.

Svako ponovljeno pijenje, bez obzira na količinu i učestalost, a koje za posledicu ima problem, jeste alkoholizam i zahteva stručnu pomoć, napominje Mirjana Martić Pantić.

Ona izdvaja četiri pokazatelja koji govore da li ste zavisni od alkoholizma. Vrlo je važno znati da, ako je prisutna bilo koja od ovih stavki, dakle, dovoljna je jedna, a ne sve, može da se kaže da je osoba alkoholičar.

„Prvi znak je gubitak kontrole ili fenomen prve čaše. To su one situacije kada osoba odluči da popije jedno piće, ali tu ne može da se zaustavi jer je zavisnik i telo mu traži još jednu i još jednu.“

Pročitajte još:

Drugi pokazatelj je da ne može da apstinira.

„Ne može dan da prođe bez alkohola ili osoba može da uspostavi neke kratke apstinencije, dv tri dana, dok se telo oporavi. Uspe na poslu, recimo, da ne pije, ali onda dođe kući i popije, pa se posvađa sa ženom, pa obeća da neće da pije tri, četiri dana, ali to nije prava apstistencija. To što neko ne pije tri, četiri ili nekad čak mesec dana pre je prinuda nego apstinencija jer toj osobi alkohol treba kao gorivo automobilu.“

Treći znak, kaže naša sagovornica, jeste prekid filma.

„Osoba gubi segmente za određene delove dana ili se čak ne seća čitavog dana. O tim crnim rupama se često govori s humorom, ali one su ozbiljan znak alkoholizma.“

Četvrti znak se u razvoju alkoholizma javlja poslednji i to je pad tolerancije.

Pročitajte još:

„To znači da je čoveku potrebna mnogo manja količina alkohola da bi psotigao željeni efekat zbog kog je i počeo da pije – da smanji anksioznost, stres, da pobegne od realnosti, da se opusti, da smanji tremu, da prebrodi neki gubitak“, kaže naša sagovornica i zaključuje da je primetno da se problem sa alkolohom u Srbiji pogoršao usled epidemije korone.

„Tu su nove životne okolnosti, sputanost, nesnađenost, gubitak posla, bliske osobe… Mnogi se teže nose sa tim strahom od neizvesnosti, frustrirani su, ne znaju šta će sa tim i onda posežu za jedinom legalnom drogom kod nas.“

Besplatno lečenje alkoholizma

Prvi korak u lečenju alkoholizma ne deluje komplikovano na prvi pogled – dovoljno je kod lekara opšte prakse zatražiti uput za jednu od 10 državnih bolnica i ustanova za lečenje alkoholizma u Srbiji i prijaviti se.

Osim ovih državnih postoji i veći broj privatnih ustanova za alkoholizma u Srbiji, tj. za lečenje ove bolesti.

Međutim, najveći problem je to što vrlo mali broj alkoholičara želi sam da pođe na lečenje, te je uloga porodice i bližnjih u tome presudna.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Kako prebroditi smrt voljene osobe