alkohol
Foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Alkohol je često sastavni deo raznih obroka, bilo da su u pitanju proslave ili drugi vidovi okupljanja. Ipak, previše alkohola ostavlja brojne posledice na nas, a među njima je i ona koja se tiče želuca.

Umereno konzumiranje crnog vina dugo je bilo povezano sa kardiovaskularnim prednostima. Osim toga, mnogi ljudi koriste alkohol kao sredstvo za opuštanje. Međutim, konzumiranje alkohola takođe može da ostavi ozbiljne posledice na vaše zdravlje.

Prema mišljenju registrovane dijetetičarke dr Ališe Galvin za „Sovereign Laboratories“, alkohol može da doprinese ozbiljnim zdravstvenim problemima gastrointestinalnog trakta.

„Alkohol može da izazove refluks kiseline“, kaže Galvin i dodaje:

„Alkohol opušta donji sfinkter jednjaka, a kada se to dogodi, kiselina iz želuca može lakše da dođe u jednjak i izazove povremenu gorušicu“.

Ako redovno pijete, gorušica može da postane konzistentniji problem, onaj koji može da poveća i rizik od karcinoma.

„Osobe koje imaju GERB (Gastroezofagealna refluksna bolest) imaju nešto veći rizik od dobijanja adenokarcinoma jednjaka. Čini se da je ovaj rizik veći kod ljudi koji imaju češće simptome“, izveštava Američko društvo za borbu protiv karcinoma.

Refluks koji se ne leči duži vremenski period može dovesti do razvoja Baretovog jednjaka, stanja koje može da poveća rizik od karcinoma tokom vremena.

„Osobe sa Baretovim jednjakom su u mnogo većem riziku od ljudi bez ovog stanja da razviju adenokarcinom jednjaka“, prema Američkom društvu za karcinom.

Tokom vremena, Baretov jednjak takođe može da poveća rizik od displazije, oblika ćelijske abnormalnosti, koji je takođe povezan sa povećanim rizikom od karcinoma.

Prema studiji iz 2021. objavljenoj u časopisu „Cancer“, u grupi od 490.605 odraslih koji su učestvovali u NIH-AARP studiji o ishrani i zdravlju, refluks kiseline je bio povezan sa dvostrukim rizikom od razvoja karcinoma skvamoznih ćelija jednjaka i larinksa.

Pročitajte još:

Međutim, Galvin napominje da refluks kiseline nije jedina gastrointestinalna bolest u kojoj alkohol može da ima ulogu, piše Eat This Not That.

„Alkohol inhibira apsorpciju hranljivih materija u tankom crevu i povećava transport toksina kroz crevne zidove. Ovo može da doprinese razvoju efekata alkohola na jetru i druge organe“, kaže Galvin.

Ona dodaje da „konzumiranje alkohola takođe može da ometa kretanje mišića creva, doprinoseći dijareji, a mogu i da podstaknu rast gram-negativnih bakterija, što može da poveća propustljivost crevne sluznice“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar