Rani simptomi koji ukazuju na dijabetes

Zdravlje 26. okt. 202112:12
Podeli:
simptomi dijabetesa
Rani simptomi dijabetesa; Foto: CHASSENET / BSIP / Profimedia

Telo može slati određene signale kojim ukazuje da se razvija dijabetes, ali rani simptomi mogu biti nejasni i lako ih je u početku prevideti ili zameniti s drugim stanjima.

Pojačana žeđ

Vrlo čest rani znak dijabetesa je pojačana žeđ koja se događa jer dijabetes uzrokuje nakupljanje šećera (glukoze) u krvotoku. Normalno, bubrezi obrađuju glukozu, ali kada postanu preopterećeni, višak glukoze se ispira s urinom. Voda iz drugih tkiva povlači se s njom, ostavljajući vas dehidriranim i tada žudite za tečnošću da biste nadoknadili ono što ste izgubili, prenosi Index.hr.

Učestalo mokrenje

U ranoj fazi dijabetesa telo će povećati proizvodnju urina pokušavajući da izbaci taj višak šećera u krvi pa ćete možda morati češće u WC.

„Prosečna osoba mokri između sedam i osam puta dnevno, ali za neke je i do 10 puta dnevno normalno“, kaže dr Li Trejsi za Eat This.

Preterana glad

Dijabetes uzrokuje nekontrolisan porast glukoze u krvi. Istovremeno, sprečava ćelije da koriste glukozu za energiju. Taj nedostatak energije može vas učiniti gladnim.

Umor

Budući da dijabetes podiže šećer u krvi, a sprečava telo da ga koristi za energiju, to vas može učiniti i umornim. Učestalo mokrenje takođe može poremetiti vaš san.

Pročitajte još:

Zamagljen vid

Prema Klinici Mayo, visok nivo glukoze u krvi povlači tečnost iz tkiva uključujući i sočiva vaših očiju. To može uticati na vašu sposobnost fokusiranja i uzrokovati zamagljen vid. Dijabetes takođe može da uzrokuje stvaranje novih krvnih sudova u mrežnici, oštećujući postojeće. Ako te promene napreduju bez lečenja, mogu dovesti do gubitka vida.

Posekotine ili modrice koje ne prolaze

Dijabetes može da uzrokuje i sporije zarastanje povreda, kao što su posekotine i modrice. Visok šećer u krvi može da ukočiti krvne sudove, usporavajući protok krvi i sprečavajući kiseonik i hranjive materije da dođu do posekotina i modrica kako bi ih zacelili. Dijabetes takođe može da oslabi imuni sustav, usporavajući prirodne procese oporavka tela.

Iznenadni gubitak kilograma

Gubitak težine bez ikakvih promena u ishrani ili vežbanju možda zvuči sjajno, ali to može da znači ozbiljno zdravstveno stanje poput hipertireoze, raka ili dijabetesa. Kada dijabetičari gube glukozu čestim mokrenjem, gube i kalorije. Dijabetes takođe može da spreči ćelije da apsorbuju glukozu iz hrane za energiju, a telo umjesto toga može da počne da sagoreva svoje zalihe masti kao gorivo. I jedno i drugo može rezultirati gubitkom težine.

Trnci, bol ili utrnulost u rukama ili stopalima

Dijabetes može dovesti do vrste oštećenja živaca zvanog neuropatija, što može uzrokovati trnce ili utrnulost u rukama ili stopalima. Ovo je opasno jer ukočenost može da olakša dobijanje posekotina ili povreda, što može voditi do komplikacija.

Pročitajte još:

Nema simptoma

Ljudi često nemaju simptome dijabetesa, ističe dr Kristin Artur.

„Ponekad mogu primetiti povećanje telesne težine, upornu glad i povećan umor povezan s visokim nivoom insulina, ali ti simptomi mogu biti prisutni i u drugim stanjima pa je važno proveriti krv kako bi se utvrdilo šta je uzrok“, ističe dr Artur.

***
Bonus video: Aerozagađenje i kako se zaštititi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar