Ključna razlika: Simptomi korone kod vakcinisanih i nevakcinisanih

Zdravlje 16. sep. 202120:00 > 18. sep. 2021 20:32
Podeli:
simptomi korona
Foto:EPA-EFE/CIRO FUSCO

Novije studije govore da su nevakcinisani u 10 puta većem riziku da završe u bolnici ili umru od posledica kovida za razliku od vakcinisanih jer ovi drugi, i ako se zaraze, njihovi simptomi korone su znatno blaži.

Prema studiji COVID Symptom, u poslednje vreme najčešći simptomi korone kod potpuno vakcinisanih osoba su glavobolja, curenje iz nosa, kijavica, bol u grlu, gubitak čula mirisa.

Što se tiče nevakcinisanih osoba, simptomi su glavobolja, bol u grlu, curenje nosa, groznica, uporan kašalj.

Osim blažih simptoma (jer nemaju groznicu, temperaturu i kašalj), vakcinisani su u mnogo manjem riziku da završe u bolnici ako se ipak i posle dve doze vakcine zaraze koronom.

Izveštaj američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno objavljen kaže da najviše onih kojima su simptomi korone teški čine nevakcinisane osobe, s tim što je delta varijanta korone već unela nemir i među one koji su primili vakcinu.

Zdravstveni zvaničnici tvrde da nijedna vakcina nije 100 odsto efikasna u sprečavanju infekcije, te da i vakcinisani treba da nose maske jer postoji šansa da i bez simptoma šire virus, ali takođe tvrde da je vakcina protiv kovida uspešna u sprečavanju teških oblika bolesti, hospitalizacije i smrti.

Pročitajte još:

S druge strane, za nevakcinisane osobe, ako se zaraze koronom, obično su karakteristični sledeći simptomi: groznica, malaksalost, glavobolja, kašalj, katak dah, nizak nivo kiseonika u krvi, navode iz zdravstvenog centra Univerziteta Ajova.

Za razliku od njih, vakcinisani nemaju ni približno tako jake simptome, s tim što i oni u nosu mogu da imaju dosta virusa, te postoji opasnost da ga šire drugima. Maske su svakako preporučljive jer se pokazalo da se novi sojevi korone duže zadržavaju u nosu, te su osobe koje su zakačile virus – duže zarazne.

Srećom, simptomi zaraze delta sojem kod vakcinisanih, sudeći prema Jejl medicini, uglavnom su blagi.

„Blagi simptomi poput curenja nosa i zapušenog nosa mnogo su više karakteristični za vakcinisane koji dobiju deltu, dok nevakcinisani najčešće imaju znatno ozbiljnije simptome“, kazala je dr Klaudija Korvin sa Univerziteta Ajova.

Ipak, ona je dodala da je važno da vakcinisani paze na mere zaštite jer sa tako blagim simptomima i nisu svesni da su zakačili koronu, nego prvo posumnjaju na alergiju ili prehladu.

Zato savetuje da se svi koji imaju bilo kakve simptome – jave lekaru i testiraju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

BONUS VIDEO: Delta soj

Komentari

Vaš komentar