Dijeta
Dijeta; Foto: LEA PATERSON / Sciencephoto / Profimedia

Dijeta za mnoge može da bude prilično teška, i svako ko je ikada odustao od režima ishrane verovatno će primetiti da se kilogrami prilično brzo vraćaju.

Prema novoj studiji sprovedenoj na miševima, sklonost tela da ponovo dobije na težini nakon dijete može da bude uzrokovana povećanjem određene vrste crevnih bakterija tokom „perioda konzumiranja hrane“.

Istraživači su koristili deset različitih kratkoročnih protokola za ishranu da bi istražili ulogu kalorijskog unosa na gubitak i dobijanje težine kod miševa. U svim slučajevima, prestanak ograničenja u ishrani rezultirao je ogromnim povećanjem akumulacije masti koje je premašilo onu kod miševa koji nisu na dijeti.

Najvažnije je da su autori studije uspeli da utvrde da je naglo proširenje struka životinja povezano sa promenama u količini masti koju creva apsorbuju nakon dijete, a ne sa stvarnim povećanjem kalorijskog unosa.

Na primer, otkrili su povećanu apsorpciju lipida u crevima, povećan anabolizam lipida u belom masnom tkivu (VAT) i smanjenu ukupnu oksidaciju lipida, što je sve povezano sa gojaznošću, tokom ponovnog konzumiranja hrane nakon dijete.

PROČITAJTE JOŠ:

Da bi istražili da li ovo može da se ublaži ishranom, autori studije su hranili neke miševe visokoproteinskom ishranom tokom ponovnog uzimanja hrane, dok su drugi prekršili niskokalorični režim redovnom proteinskom ishranom. Ohrabrujuće je to da je ishrana sa visokim sadržajem proteina sprečila brzo dobijanje masti i čak omogućila životinjama da zadrže redukovane kilograme  tokom ponovnog konzumiranja hrane.

Nakon analize crevnih bakterija glodara, istraživači su otkrili povećanje od 50 odsto određenog soja Lactobacillus kod životinja koje su dobijale redovnu proteinsku ishranu dok su se konzumirale hranu. U međuvremenu se činilo da konzumiranje hrane sa visokim sadržajem proteina značajno potiskuje ovo povećanje.

Da bi potvrdili ulogu Lactobacillusa u povećanju telesne težine nakon dijete, autori su koristili penicilin da ubiju ovaj soj bakterija u crevima miševa. Naravno, ovo je oslabila apsorpciju lipida u crevima, smanjilo unos masnih kiselina u VAT i smanjilo nakupljanje telesne masti nakon dijete.

Nasuprot tome, miševi kojima je nedostajao mikrobiom pokazali su povećanu apsorpciju masti i brzo povećanje telesne težine nakon tretmana sa Lactobacillusom.

Sumirajući svoja otkrića, istraživači objašnjavaju da je “ konzumiranje hrane nakon kratkotrajnog ograničenja praćeno povećanjem intestinalnih laktobacila i njegovih metabolita, što doprinosi poboljšanoj apsorpciji lipida u crevima i povećanju masne mase nakon dijete“.

Međutim, kako se navodi, ponovno konzumiranje visokoproteinske hrane nakon kratkotrajnog ograničenja u ishrani smanjuje apsorpciju lipida u crevima i potiskuje akumulaciju masti sprečavajući rast laktobacila.

Kada je u pitanju primena na ljudima koji možda žele da izgube višak telesne težine, autori studije kažu da je „visokoproteinska ishrana posle dijete, verovatno primenljiva strategija koja može da ublaži štetne efekte prekida dijeta“.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Metabolism, a prenosi N1.

****

BONUS VIDEO: Dr Katarina Bajec: Kako pesticidi utiču na zdravlje?