alkohol
Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine saopštilo je da će sa Savezom proizvođača rakije Srbije i nadležim institucijama pokrenuti kampanju edukacije stanovništva po pitanju rizika od konzumacije i prodaje jakih alkoholnih pića od neregistrovanih proizvođača, sumnjivog kvaliteta, potencijalno opasnog po zdravlje konzumenata.

Predstavnici Ministarstva trgovine i Saveza proizvođača rakije zaključili su da Srbija ima dobar i moderan Zakon o jakim alkoholnim pićima, ali i evidentan problem jer veliki broj ljudi nije upoznat sa zakonskim regulativama koje im omogućavaju da posluju u legalnim tokovima.

Ministarstvo trgovine upozorava potrošače da proizvedena rakija, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize, nije bezbedan proizvod.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović istakao je da je rakija naš nacionalni proizvod, koji je UNESKO uvrstio na Listu svetske kulturne nematerijalne baštine, pa je naša obaveza da štitimo kvalitet ovog proizvoda.

„Moramo da uložimo jako puno energije kako bi pospešili proizvodnju i zajednički sa proizvođačima radili na podizanju kvaliteta rakija proizvedenih u Srbiji. Da bi to postigli moramo zajednički snagama da radimo na uređenju tržišta kako bi zaštitili potrošače i kako bi građani imali bezbedan i kvalitetan proizvod“, rekao je Momirović.

On je naveo da šljivovica nije običan proizvod, to je sasvim sigurno najveći brend u hrani i piću koji naša država ima i naša je dužnost da zaštitimo potrošače i zaštitimo rakiju kao nacionalni brend Srbije.

Bonus video: Festival mlade rakije u Ljutovu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare