Foto: Hager fotografie / Alamy / Alamy / Profimedia

Povećane temperature izazvane klimatskim promenama doprinose porastu migrene i neuroloških problema.

Nova studija pokazala je da su klimatske promene povezane sa povećanjem simptoma Parkinsonove bolesti, demencije i multiple skleroze, prema Američkoj akademiji za neurologiju.

Istraživanje je takođe otkrilo da toplije vreme povećava prenošenje infekcija koje se prenose insektima, naglašavajući razorne efekte povećanja temperatura širom sveta.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu tvrdi da su temperature rasle za 0,32 stepena svake decenije od 1980. Istraživači su pregledali stotine studija o zagađivačima, klimatskim i temperaturnim promenama i neurološkim bolestima kod odraslih iz 1990. godine.

Naučnici su otkrili da su toplija leta i ozbiljniji vremenski uslovi povećali stres koji utiče na ljudsko srce jer je radilo teže da pumpa krv i ostane hladno, pogoršavajući i veća i manja medicinska stanja.

Foto: Rafael Ben-Ari / Avalon / Avalon / Profimedia

Mnoštvo pogođenih zdravstvenih stanja je takođe pogoršano dehidracijom, koja je sve češća. Nedostatak vode može uzrokovati da se ljudsko moždano tkivo smanji i izvrši pritisak na nerve.

Nitrati u vazduhu i fine čestice zagađivača uzrokovane klimatskim promenama takođe se apsorbuju u krvotok, povećavajući rizik od moždanih poremećaja i neuroloških bolesti, pokazala je studija.

Pročitajte više

Dok smo svedoci uticaja koji planeta koja se zagreva ima na ljudsko zdravlje, neophodno je da neurolozi predvide kako se neurološka bolest može promeniti. Studija je otkrila da su klimatske promene proširile područja u kojima vremenski uslovi izlažu više ljudi virusu Zapadnog Nila, meningokoknom meningitisu i krpelju.

„Klimatske promene predstavljaju mnoge izazove za čovečanstvo, od kojih neki nisu dobro proučeni“, rekao je Endru Davan, vodeći autor studije. „Na primer, naš pregled nije pronašao nijedan članak koji se odnosi na efekte nesigurnosti hrane i vode na neurološko zdravlje, ali oni su jasno povezani sa neurološkim zdravljem i klimatskim promenama.“

Davan je rekao da je potrebno više istraživanja o tome kako zagađenje vazduha utiče na nervni sistem i kako ublažiti i lečiti širenje bolesti povezanih sa klimom, prenosi nypost.

***

Bonus video: Rešenja Bila Gejtsa za klimatske promene