Nis kovid ambulanta
Kovid ambulanta u Nišu Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Nova studija pokazuje da postoji povezanost između razvoja produženog kovida i mentalnih bolesti. Stres, depresija i anksioznost povećavaju rizik od razvoja dugotrajnih simptoma kovida.

Osobe koje su prijavile neke od ovih problema pre nego što su se zarazile koronavirusom imale su 32 do 46 odsto veći rizik od razvoja produženog kovida nego osobe koje nisu imali te probleme, pokazaju rezultati novog američkog istraživanja, piše Health, prenosi N1 Zagreb.

Prema rezultatima, mentalne bolesti mogu da utiču na fizičke simptome kovida.

Među ispitanicima koji su razvili postkovid sindrom, više od 40 odsto nije imalo nikakvih tegoba na početku.

Pročitajte još:

Simptomi postkovida razlikuju se od simptoma mentalnih bolesti. Iako se umor može pojaviti s depresijom, problemi sa mirisom i ukusom, kratkoća daha i poteškoće sa disanjem i kašalj nisu uobičajeni simptomi mentalne bolesti.

Istraživači ističu da su prethodna istraživanja pokazala da su stanja mentalnog zdravlja povezana sa dužim trajanjem akutnih infekcija disajnog sistema, poput gripa ili prehlade.

Takođe postoje dokazi koji, kako navode, pokazuju da neki ljudi sa problemima mentalnog zdravlja ponekad razviju autoantitela koja su takođe povezana sa povećanim rizikom od produženog kovida. Ali, potrebno je, kažu, više istraživanja o tome kako psihološki stres povećava rizik.

***

Bonus video: Potpuno nova dijagnoza – šta je postkovid

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar