Pravilno čišćenje kuće u doba virusa: 5 stvari koje zanemarujemo

Podeli:
daljinski upravljač
Ne zaboravite da oribate daljinski; Foto: Profimedia.rs

U ove dane virusa gledamo samo kako da ostanemo na nogama, pa se kljukamo čajevima, vitaminima, voćem... A kad svi u kući pregrme bolest, obavezno treba očistiti ključna mesta jer iz njih i dalje vreba opasnost pošto se bacili na njima nekad duže zadrže.

Kvake na vratima
Rukama dodirujemo skoro sve, te je na njima uvek najviše klica. Iako ih redovno peremo i dezinfikujemo, od bakterija ne možemo sasvim pobeći. Zbog toga je važno očistiti sve ono što često dodirujemo, pre svega kvake na ulaznim vratima, od kupatila, soba. Njih neretko zaboravimo, a dovoljno je da ih pređemo antibakterijskim vlažnim maramicama.

Peškiri i odeća
Sve stvari koje dođu u dodir s telom zaražene osobe treba oprati vrućom vodom kako bismo ubili sve bacile. Peškire perite na 90 stepeni ili makar na 60, pa ih potom ispeglajte. Odeću perite na preporučenoj temeperaturi, a uz to bi bilo dobro i da je tretirate posebnim sredstvom za dezinfekciju.

Pročitajte još:

Daljinski upravljač
Kad smo bolesni, većinu vremena provedemo u krevetu ili na trosedu, pa povremeno virnemo u TV. Tada na daljinski prenesemo viruse, a njih se svakako treba rešiti da se kasnije ne bi zarazili drugi ukućani. Zato ih redovno dezinfikujte, i dok ste bolesni i kad ozdravite.

Igračke
Kad neko u porodici ima stomačni virus, to je siguran znak da će ubrzo i drugi imati slične probleme. Da se to ne bi desilo, posebno da se deca međusobno ne bi zarazila, vrlo je važno da igračke redovno održavate čistim. Osim za plastične, to važi i za platnene i plišane igračke.

Četkice za zube
Ruke nisu najprljaviji deo tela, već usna duplja. A pošto četkice većina nas drži na okupu, za celu porodicu u jednoj posudi, najbolje je da, kad virus prođe, jednostavno kupite sve nove.