Rodžer Federer
Rodžer Federer; Foto: SAEED KHAN / AFP / Profimedia

Ukoliko želimo da zaustavimo širenje koronavirusa i zaštitimo i sebe i druge, trebalo bi što pre da prestanemo da dodirujemo lice. Ovo je jedan od glavnih saveta Svetske zdravstvene organizacije i, iako zvuči lako, izbacivanje ove navike je zapravo dosta teže nego što smo svesni.

Borba protiv koronavirusa, koji je do sada ubio preko 3.800 ljudi, podrazumeva pre svega redovno i pravilno pranje ruku, ali i izbegavanje dodirivanja lica. Lekari upozoravaju da je dovoljan jedan dodir da bi virus sa vaših prstiju prešao u telo, i to preko nosa, očiju ili usta.

„Virusi koji utiču na respiratorni sistem ulaze u naše telo preko sluzokožnih membrana, koje se nalaze u našem nosu, usnoj šupljini i samim ustima. Sa lošom higijenom ruku, ovim putem je veoma lako da se dobije infekcija“, upozorava dr Don Mueni Beker, specijalista infektivnih bolesti sa Floride za CNN. Pored usta i nosa, virusi takođe mogu da prodru u telo i preko očiju.

Većina ljudi nije ni svesna toga koliko često dodiruje lice. Na Univerzitetu u Sidneju su 2015. sproveli istraživanje u sklopu kojeg su posmatrali studente i beležili koliko često dodiruju lice. Ispostavilo se da u proseku pipnu lice 23 puta u satu. U čak 44 odsto slučajeva dodirivanje je podrazumevaloi kontakt ruku sa nosem, ustima ili očima.

Svrbi vas nos?
Svrbi vas nos?; Foto: Franz Waelischmiller / SVEN SIMO / AFP / Profimedia

I to nije jedini dokaz koliko je teško prestati sa pipanjem lica. Ovih dana je na društvenim mrežama popularan video predstavnice Ministarstva zdravlja iz Kalifornije, koja usred konferencije za štampu o tome kako ne treba da dodirujemo lice – liže prst kako bi okrenula stranu. Donald Tramp je takođe postao viralan, nakon što je izjavio da nedeljama nije dotakao svoje lice, da bi svega nekoliko dana kasnije bio uslikan kako dira lice.

U čemu je fora? Zašto je toliko komplikovano ne pipati lice, i šta možemo da uradimo da bismo prestali? Pa, dodirivanje lica je navika koju stičemo dok smo još deca i nastavlja se tokom celog života. Neka istraživanja pokazuju i da kontakt ruku sa licem može da pomogne u trenucima stresa. Drugim rečima, toliko smo naviknuti na to da nećemo tek tako prestati. Čak ni kad je u pitanju smrtonosan virus.

Pročitajte još:

Međutim, ne morate u potpunosti da prestanete da pipate lice da biste bili sigurni (iako bi bilo najbolje). Postoje bezbedni načini da to radite. Za početak – i jako je bitno da ovo shvatimo ozbiljno – važno je da redovno i temeljno peremo ruke, u trajanju od najmanje 20 sekundi. Ako već morate da dodirujete lice, makar to činite što čistijim rukama. Zatim, ukoliko primetite da vas svrbi nos, kija vam se ili želite da počešete oko, dobro bi bilo da imate maramice uz sebe i da pomoću nje obavite šta imate. Nakon korišćenja maramicu bacite i operite ruke.

Za kraj, samo pomislite na sve bakterije i viruse koji mogu da se nalaze na svim onim stvarima koje po ceo dan dodirujete. Na stolu, tastaturi, telefonu, šipci u autobusu, kvakama na vratima… I zamislite sebe kako trljate lice o te stvari. Da li biste to uradili? Veorovatno ne. I ova mentalna slika sigurno neće učiniti da više nikad ne pipnete lice, ali će vas možda osvestiti da ga pipate što ređe.