Pasulj
Pasulj; Foto: Ben Taylor / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad uhvati virus, znamo proceduru: pileća supica, puno čaja, đumbir, propolis i med. Treba li natrpati tanjir i hranom koja "puca" od vitamina i minerala, izbegavati šećer i procesuiranu hranu? Pa, i ne baš pod svaku cenu, piše Pun kufer.

Lekari upozoravaju na namirnice koje nam mogu štetiti i produžiti simptome bolesti kad je organizam oslabljen. Osim toga, valja imati na umu da ne reagujemo svi jednako na određenu namirnicu pa je najvažnije slušati svoje telo i ako primetimo da nam nešto ne odgovara, izbaciti to. U nastavku pogledajte koje to zdrave namirnice najčešće prolongiraju bolest, a da toga nismo svesni.

Spanać

Histamin pomaže telu da se reši alergena. Ako ne podnosite određenu hranu, histamin će vas “upozoriti” i podstaći alergijsku reakciju. Ako smo intolerantni na histamin, može se pojaviti reakcija slična alergijskoj ili umor, nedostatak energije i glavobolja. Iako ne sadrži puno histamina, spanać pomaže njegovom oslobađanju. U kategoriju “osloboditelja histamina” spadaju i jagode i paradajz, koje je bolje izbegavati dok smo bolesni.

Orašasti plodovi

Cink i vitamin E pomažu telu u borbi protiv bolesti, ali ako vas muči želudac ili temperatura, bolje je suzdržati se od oraha, lešnika, badema i “njihovih rođaka”. Razlog su masnoće koje telo teško probavlja, a zbog kojih bi se želudac mogao dodatno uznemiriti i telu oduzeti energiju koja mu je potrebna za borbu s bolesti.

Brokoli

Blagotvorni vitamini na stranu, brokoli obiluje vlaknima koja nisu prijatelji organizma oslabljenog bolešću. Prvih nekoliko dana prehlade, gripa ili stomačnog virusa bolje je napuniti tanjir namirnicama koje se lako probavljaju kako ne bismo nepotrebno gubili snagu.

Pročitajte još:

Pasulj

Šećeri iz pasulja mogu podstaći želudačne tegobe poput proliva, gasova i grčeva. Telo ne sintetiše dovoljno enzima koji smanjuju gasove, pa se šećeri ne probave u potpunosti. Zato pasulj nikako nemojte jesti ako vas muči želudac, baš kao ni integralne ili mlečne proizvode. Zamenite ih zobenom kašom, belim pirinčem i bananama.

Sirovo povrće

Osim što može da optereti organizam probavljanjem vlakana, sirovo se povrće ne preporučuje ni kad vas boli grlo jer ga dodatno nadražuje. Baš kao i kiseli citrusi, koje je bolje zameniti drugom hranom koja obiluje vitaminom C, barem dok se upala grla ne smiri. Kod grlobolje se preporučuje jesti med jer sprečava kašalj, kao i jaja zbog cinka i vitamina D, koji jačaju imunitet, prenosi Pun kufer.

***
Bonus video: Dr Katarina Bajec: Šta je „bolest dokolice“?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)