test
Foto: EPA-EFE/RAPHAEL ALVES

Naučnici na jugu Brazila izvestili su da su otkrili pacijente koji su istovremeno zaraženi sa dva različita soja novog koronavirusa, što je izazvalo veliku zabrinutost zbog sve većeg broja mutacija virusa SARS-CoV-2 u toj zemlji.

Svoja otkrića brazilski naučnici su objavili u sredu na medicinskoj veb stranici medRxiv, a rekli su da će njihova studija biti prva na svetu koja je potvrdila koinfekciju sa dva soja koronavirusa.

Studija još uvek nije objavljena u naučnom časopisu i nije recenzirana, prenosi Rojters.

Pacijenti, obojica u tridesetim godinama, zaraženi su krajem novembra verzijom P.2 koronavirusa identifikovanom u Rio de Žaneiru, ali su istovremeno bili pozitivni na još jednu varijantu virusa.

Njihovi simptomi su navodno bili blagi – u jednom slučaju je to bio suvi kašalj, a u drugom kašalj, upala grla i glavobolja. Nisu zahtevali hospitalizaciju.

Slučajevi pokazuju koliko varijanti već kruži Brazilom i izazivaju zabrinutost naučnika da bi koegzistencija dva soja u istom telu mogla da ubrza mutacije novih sojeva koronavirusa.

Pročitajte još:

„Ove koinfekcije mogu generisati kombinacije i nove varijante čak i brže nego što se to do sada događalo“, rekao je vodeći autor studije Fernando Spilki, virolog sa Univerziteta Fevale u državi Rio Grande do Sul.

„To bi bio još jedan evolutivni put za virus“, dodao je Spilki.

Nove varijante donose rizik od veće prenosivosti i moguće rezistencije na trenutno razvijene vakcine. Čini se da su mutacije pronađene u u Britaniji i u brazilskoj državi Amazonas učinile virus zaraznijim.

Slučajevi ukazuju na i na značajno virusno opterećenje kod zaraženih osoba u Brazilu, jer se koinfekcija može dogoditi samo kada se različiti virusi prenose u velikoj količini, rekao je Spilki.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram