Serija "Štreberi"; Foto: Profimedia.rs

Ništa gore od osećaja težine u grudnom košu kada se razboliš, pa uveče legneš da spavaš, a ne možeš jer teško dišeš, škripiš, kašlješ i kao da su ti se svi problemi sveta spustili baš tu negde iznad grudi. Isprobali smo oblogu za koju smo čuli da u takvim situacijama pomaže i zaista - radi! Obloga koja olakšava i najgori bronhitis

Noćnu oblogu od maslinovog ulja sam isprobala dok sam imala bronhitis i noćima nisam mogla da zaspim od težine u grudima. Već prvog jutra sam osetila ogromno olakšanje, prodisala sam i od tada kad god zaškripim stavim je ponovo.

Pročitajte još:

Potrebno vam je malo maslinovog ulja i lanena krpa. Ulje zagrejte (pazite da ne pregrejete, mada se meni desilo da bude vruće umesto mlako i efekat je bio isti), sipajte po lanenoj krpi i stavite na grudni koš, baš tu gde osećate teškoće. Krpa treba da prekrije ceo taj deo iznad grudi, a preko nje stavite suv peškirić da bi što duže održao toplotu. Pošto obloga mora da stoji cele noći, najbolje je da preko krpe i peškirića obučete neku užu potkošulju koja će sve držati i sprečiće da umastite pidžamu ili posteljinu. Krpu možete da zalepite i flasterom za kožu. Ujutru skinite oblogu, videćete da koža nije jako masna kao što ste očekivali jer koža sve upije.

 

Na ovaj način se oslobađa sekret i posle dan, dva ćete početi da iskašljavate. Važno je da reagujete i stavite oblogu čim počnete da osećate tegobe jer ćete sprečiti da se stanje pogorša. Naravno, ovo ne znači da treba da se lečite na svoju ruku, već je samo dodatni savet posle odlaska kod lekara koji će vam olakšati život.

Maslinovo ulje se inače koristi u narodnoj, ali i u zvaničnoj medicini. Upotrebljava se protiv opekotina, za čišćenje organizma, protiv upala želuca, kao sredstvo za uništavanje različitih vrsta bakterija. Dobro je za srce i krvne sudove. Odličan je izvor prirodnih antioksidansa vitamina A, vitamina E, avenasterola, polifenola i fitosterola.