ruska vakcina
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

U Srbiju večeras stiže još 100.000 ruskih vakcina Sputnjik V, najavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. Ova vakcina ima odličnu efikasnost protiv novih sojeva koronavirusa, tvrde njeni tvorci.

Denis Logunov, zamenik direktora centra Gamaleja u Rusiji, gde je napravljena vakcina Sputnjik V, rekao je da je ispitivanje pokazalo da se revakcinacija pokazala kao delotvorna protiv novih mutacija koronavirusa, uključujući britansku i južnoafričku varijantu.

Očekuje se da će rezultati ispitivanja biti objavljeni uskoro, ali već su jasni podaci o efikasnosti vakcine protiv novih sojeva SARS-CoV-2.

Pročitajte još:

Logunov je rekao da se, prema navodima ruskih naučnika, „veruje da su vakcine zasnovane na vektorima zapravo bolje za buduće revakcinacije od vakcina zasnovanih na drugim platformama“.

Takozvane vektorske vakcine – poput Sputnjika V i AstraZeneke – koriste bezopasne modifikovane viruse kao nosače ili vektore za nošenje genetskih informacija, koje pomažu telu da izgradi imunitet protiv budućih infekcija.

Neki naučnici su ukazali na rizik da telo razvije imunitet na sam vektor, prepoznajući ga kao uljeza. Međutim, tvorci Sputnjika V negiraju da bi to mogao da bude dugoročni problem. Loganov je rekao da antitela koja se stvaraju kao odgovor na vektor iščeznu 56 dana nakon vakcinacije, pa samim tim ne umanjuju efikasnost vakcine.

Ovaj podatak zasnovan je na ispitivanju vakcine protiv ebole koju je ranije razvio Institut Gamaleja, koristeći isti pristup kao i za Sputnjik V.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)