Počinje testiranje kombinacije ruske i oksfordske vakcine

Zdravlje 05. feb. 202112:42
Podeli:
vakcina korona ruska oksford
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV/DOMINIC LIPINSKI

Testiranje kombinacije ruske vakcine Sputnjika V i britanske vakcine AstraZeneka protiv koronavirusa počeće sledeće nedelje u Azerbejdžanu i drugim zemljama Bliskog istoka, saopštile su ruske vlasti.

AstraZeneka je u decembru objavila da će pokrenuti klinička ispitivanja radi testiranja kombinacije dve vakcine kako bi se utvrdilo može li se na taj način povećati efikasnost britanske vakcine.

Obe vakcine se primenjuju u dve doze i koriste bezopasne adenoviruse kao vektore za prenos genetskih uputstava u telo kako bi ćelije stvorile antitiela. Sputnjik V, međutim, koristi različite virusne vektore u dve doze, prenosi N1.

Pročitajte još:

Prema rezultatima poslednje faze ispitivanja, objavljenim u stručnom časopisu Lanset, ruska vakcina Sputnjik V ima efikasnost od 91,6 odsto.

Rusija je spremna da ponudi saradnju bilo kom proizvođaču koji ima vakcinu sa efikasnošću manjom od 90 odsto, rekao je za Rojters Kiril Dmitrijev, čelnik ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF).

Podaci ispitivanja u poslednoj fazi pokazali su da efikasnost britanske vakcine AstraZeneka iznosi oko 70 odsto.

Britanija je započela ispitivanje procene imunoloških odgovora u slučaju kombinacije vakcina AstraZeneke i Fajzera.

„Sputnjik je bio prvi na svetu koji je pokazao da bi dve vakcine trebale da se razlikuju kako bi imunološki odgovor bio snažniji, duži i otporniji na mutacije“, rekao je Dmitrijev.

On je istakao da sada sa ovakvom vrstom ispitivanja drugi počinju da slede naše korake.

Dodao je da će RDIF uskoro najaviti i zajedničko ispitivanje sa velikom kineskom kompanijom.

Rekao je da će stotine ljudi u različitim zemljama učestvovati u testiranju kombinovane vakcine.

Već ga je odobrilo nekoliko regulatora, a nalaženje pacijenata počelo je prošle nedelje, objavljeno je na službenom Tviter nalogu Sputnjika.

Ispitivanja će se održati i u Argentini, Saudijskoj Arabiji, UAE, Belorusiji, Rusiji i Ukrajini, saopštio je Reuters. Učesnici će najpre primiti vakcinu AstraZeneka, a 29 dana kasnije i dozu Sputnjika V.

Prvi rezultati očekuju se u martu, potvrdio je Dmitrijev.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar